Bănci și Asigurări

Analistii: Dobanzile platite de Finante ar putea trece de 13%

22.10.2008, 15:06 21

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a ajuns sa plateasca randamente de 13% pentru titlurile de stat, iar analistii sustin ca statul se va imprumuta mai mult si va fi nevoit sa accepte randamente mai mari in ultimele luni ale anului pentru a finanta deficitul bugetar.
"Ne asteptam ca MEF sa incerce sa imprumute cat de mult posibil de pe piata locala primara si este posibil ca randamentul sa creasca la peste 13%", apreciaza Melania Hancila, analist al BCR. La randul ei, Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank Romania, sustine ca nevoile mari de finantare ale Finantelor vor determina statul sa accepte randamente foarte ridicate comparativ cu ceea ce era asumat in urma cu doua luni.
Finantele au programat pentru luna octombrie emisiuni de titluri de stat in suma de 3 mld. euro, reprezentand aproape jumatate din suma totala estimata pentru ultimul trimestru al acestui an.
Joia trecuta a fost redeschisa o emisiune de obligatiuni benchmark cu valoarea indicativa de 500 mil. lei si scadenta la 3 ani, dar statul a atras doar 291,5 mil.lei, suma reprezentand ofertele de cumparare din partea investitorilor la aceasta licitatie. Titlurile au fost adjudecate la un randament mediu de 12%, maximul acceptat de stat fiind de 13%. Pentru miercuri este stabilita o licitatie cu certificate de trezorerie de 1 mld. lei.
"Politica fiscala laxa dusa de autoritatile romane inaintea alegerilor parlamentare a determinat Ministerul Finantelor sa creasca rata maxima acceptata cu 250 de puncte de baza fata de licitatia precedenta, la un randament record de 13% pe an. Randamentul mediu acceptat a urcat la 12,04%, de la 10,5% la licitatia anterioara. Procentul de alocare a fost de 58%, comparativ cu 12% la licitatia precedenta", explica Dumitru Dulgheru, analist al BCR.
Cresterea necesarului de finantare a deficitului bugetar si al refinantarii datoriei externe, precum si diminuarea intrarilor de credite externe, avute in vedere la inceputul anului ca sursa de finantare a deficitului, au determinat Finantele sa decida la sfarsitul lunii septembrie majorarea plafonului de imprumuturi pentru acest an cu 1,7 mld. lei, fata de nivelul de 11 mld. lei anuntat initial. Desi oficialii de la Finante sunt optimisti si apreciaza ca deficitul bugetar nu va depasi plafonul de 3% din PIB, analistii continua sa sustina ca exista acest risc. In primele noua luni ale anului Finantele au atras la licitatii doar o parte din sumele propuse, in conditiile majorarii randamentelor cerute de banci. Trezoreria a vandut obligatiuni de tip banchmark si certificate de trezorerie in valoare cumulata de 5,7 mld.lei, reprezentand mai putin de jumatate din nivelul programat.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO