Bănci și Asigurări

Analiştii CFA: Moneda naţională se va deprecia la o medie de 4,8243 lei/euro, în următoarele 12 luni

Analiştii CFA: Moneda naţională se va deprecia la o...

Autor: Teona Tomoiaga

29.09.2019, 17:40 24343

Analiştii CFA România estimează o depreciere a monedei naţionale până la valoarea medie de 4,8243 lei/euro, în următoarele 12 luni, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de asociaţie, care arată că 80% dintre participanţi anticipează o coborâre a leului în perioada menţionată.

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni privind cursul de schimb EUR/RON este de 4,7835, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut, în august, cu 5,5 puncte faţă de luna anterioară, până la valoarea de 42,8 puncte (faţă de aceeaşi luna din 2018, Indicatorul a crescut cu 7,2 puncte), potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de societate.

Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 5,3 puncte faţă luna anterioară, până la valoarea de 61,7 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 3,1 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,8 puncte până la valoarea de 33,3 puncte (faţă de aceeaşi luna din 2018, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 9,3 puncte).

56,7% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%.

În privinta ROBOR-ului la trei luni, 60% dintre participanţi estimează o creştere pentru orizontul de 12 luni, în timp ce 13,3 anticipează o depreciere a acestuia, iar 26,7% nu prevăd nicio schimbare în acest context. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 12 luni este de 3,35%.

Rezultatele sondajului arată că există o înrăutăţire a percepţiei privind evoluţia mediului extern, anticipaţiile privind majorarea primei de risc a României. Astfel, aproape 70% dintre participanţii la sondaj anticipează majorarea preţului CDS (n.r. Credit Default Swap) pentru România. Totodată, există şi o înrăutăţire a percepţiei (73% dintre participanţii la sondaj) de supra-evaluare a preţurilor real estate în principalele oraşe din ţara noastră.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România, pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO