Caută doar în titlu
Bănci și Asigurări

Analiştii CFA anticipează în următoarele 12 luni un curs de 4,73 lei/euro şi majorarea ROBOR la 3,88%

Trei din patru analişti financiari anticipează în următoarele 12 luni un curs de 4,73 lei/euro şi majorarea indicelui ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, la 3,88%.

La finalul săptămânii trecute, indicele ROBOR la 3 luni afişa o cotaţie de 3,14%, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut în luna august cu 4,9 puncte până la valoarea de 50 de puncte faţă de luna anterioară şi a scăzut cu 0,7 puncte faţă de perioada similară a anului trecut, evoluţie datorată ambelor componente ale indicatorului

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut fata de luna anterioară cu 5,0 puncte, pana la valoarea de 64,8 puncte fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 3,8 puncte). Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 4,8 puncte pana la valoarea de 42,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 0,8 puncte).  

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,6935, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375. 

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,13%.

“Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda, fata de valorile actuale, la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,88%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative.”, menţionează analiştii financiari.  

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.  
 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.