Bănci și Asigurări

Analiştii anticipează că BNR va reduce RMO la valută spre sfârşitul anului 2016 şi ar putea majora dobânda-cheie în semestrul II din 2017

Analiştii anticipează că BNR va reduce RMO la valută...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

12.08.2016, 00:00 185

Analiştii anticipează că banca centrală ar putea reduce rezervele minime obliga­torii (RMO) la valută spre sfârşitul anului 2016, urmând să îngusteze în acest an şi cori­do­rul între rata de dobândă la facili­ta­tea de depozit şi rata de dobândă la faci­li­ta­tea de credit, pentru ca în a doua parte a lui 2017 să treacă la majorarea dobânzii-cheie.

La ultima sa şedinţă de politică mo­ne­tară, BNR a menţinut rata dobânzii de po­litică monetară la minimul istoric de 1,75%. BNR nu a schimbat nici ratele re­zer­velor minime obligatorii, aflate la 8% la lei şi respectiv 12% pentru valută, şi nici nivelul coridorului ratelor dobânzii.

Guvernatorul Mugur Isărescu a ţinut să reamintească recent faptul că inflaţia este pe o traiectorie ascendentă, iar comu­nic­atul de presă de după şedinţa de politică mo­­netară a fost plin de cuvinte care indică o întărire a politicii monetare, amintind de „expansiunea rapidă a cererii inter­ne“, „creş­terea salariilor care depăşeşte sem­­nifi­ca­tiv dinamica productivităţii mun­cii“ şi de creşterea rapidă a creditului în lei, scriu analiştii de la ING Bank într-un raport.

Spre comparaţie cu luna trecută, nicio re­ducere a rezervelor minime obligatorii la lei nu a fost semnalată ca posibilă de către Isărescu, având în vedere surplusul de li­chi­ditate pe piaţa monetară. Însă Isăres­cu a declarat că reducerea rezervelor minime la valută este posibilă în viitor, dar nu într-un orizont apropiat, amintesc analiştii de la ING, care se aşteaptă la o reducere a RMO la valută spre sfârşitul lui 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO