Bănci și Asigurări

Analist Fitch: Ratingurile marilor bănci austriece ar putea fi reduse cu până la trei trepte

Erste Group Bank este cea mai mare bancă din Austria şi a treia ca mărime în Europa de Est, în timp ce UniCredit, compania mamă a UniCredit Bank Austria, este cea mai mare instituţie de credit din Europa de Est. Raiffeisen Bank International este a doua ca mărime din regiune şi are cea mai mare expunere la Rusia şi Ucraina. Toate aceste bănci sunt prezente pe piaţa din România.

Rioual a notat faptul că întărirea capitalului va fi cea mai mare provocare pentru cele trei bănci în următorii doi ani.

"Băncile austriece nu sunt slab capitalizate, dar au pierdut teren. Băncile din alte ţări au reuşit să îşi consolideze mai rapid capitalul, în ultimii câţiva ani", a spus analistul.

Rioual a arătat că este posibil ca băncile din Austria să piardă ratingurile maxime atunci când Fitch Ratings va finaliza o analiză a sprijinului pe care instituţiile financiare îl pot aştepta din partea statului austriac în situaţii de criză.

Analistul a precizat că Fitch analizează sprijinul statelor pentru bănci în toate ţările europene, dar nicăieri efectul nu va fi atât de important ca în Austria.

"În nicio altă ţară sistemul bancar nu depinde într-o astfel de măsură de sprijin din partea statului ca în Austria. Motivul este combinarea unui rating de ţară ridicat, până recent Austria a beneficiat de rating AAA, şi o strategie a marilor bănci de a se concentra pe estul Europei, ceea ce pune presiune pe ratingurile individuale", a explicat Rioual.

Băncile austriece s-au extins în Europa de Est în anii 2000 şi au devenit cele mai mari bănci prezente în fostul bloc comunist. Profiturile acestor bănci au crescut înainte de criză, dar ulterior Hypo Alpe-Adria-Bank International şi Volksbank au ajuns în pragul falimentului şi au primit ajutoare de stat de ordinul miliardelor de euro.

Prin contrast cu disponibilitatea anterioară de a acorda sprijin de stat, Austria a devenit un promotor al unor noi reguli europene de rezolvare a crizelor bancare mai degrabă prin contribuţia investitorilor decât prin fonduri publice, a arătat Rioual.

Banca "rea" Heta Asset Resolution, ale cărei active neperformante provin de la Hypo Alpe, este prima instituţie financiară care va fi închisă conform unei noi directive europene (Bank Recovery and Resolution Directive) şi va provoca pierderi creditorilor.

"Avem o situaţie neobişnuită, al unei ţări cu rating AA+ care poate susţine băncile, dar optează să nu o facă. Poziţia statului austriac s-a schimbat total, fiind determinată de cazul Hypo Alpe", a spus analistul Fitch.

Un semn al incertitudinilor create în rândul investitorilor de cazul Heta este faptul că Austria se află în fruntea căutărilor pe site-ul Fitch, a adăugat Rioual.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.