Bănci și Asigurări

Analist: Atingerea valorii de 3% a deficitului bugetar în 2019 nu este garantată de parcursul actual

Analist: Atingerea valorii de 3% a deficitului bugetar...

Autor: Teona Tomoiaga

20.10.2019, 16:31 200

Noul guvern va fi obligat să ia în considerare marja manevră fiscală comprimată atât de tendinţele de accentuare a deficitului bugetar în primele opt luni ale anului cât şi de cele de încetinire de la nivel european, a declarat pentru MEDIAFAX Claudiu Cazacu, analist X-Trade Brokers.

“Noul guvern va fi obligat să ia în considerare marja de manevră fiscală comprimată atât de tendinţele de accentuare a deficitului bugetar în primele opt luni ale anului, cât şi de cele de încetinire de la nivel european, Germania fiind aproape de o recesiune relativ puţin adâncă. O abordare prudentă ar însemna o eventuală reconsiderare a capitolelor de cheltuieli, având în vedere că atingerea unei valori de 3% a deficitului bugetar anul acesta nu este garantată de parcursul actual”, a explicat specialistul.

Totodată, Claudiu Cazacu avertizează că economia se confruntă cu o coreţie severă în industrie şi cu pericole generate de conflictele comerciale dintre Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, dar şi cele dintre SUA şi China. “În plus, deşi avem unele măsuri de stimulare în zona euro, între care repornirea injecţiilor de lichiditate ale BCE şi plan de investiţii suplimentare în Germania, economia se confruntă cu o severă corecţie în industrie şi cu pericole directe şi indirecte ale conflictelor comerciale SUA - UE dar şi SUA - China, fără a mai vorbi de efectul de frânare al incertitudinii asociate cu părăsirea UE de către Regatul Unit al Marii Britanii. Aici au apărut unele semnale pozitive, dar tema este încă fluidă”, a apreciat el.

Potrivit analistului, în plan intern ar fi nevoie de o regândire a etapelor de majorare a cheltuielilor publice, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul de pensii. “În plan intern, consumul, generator de deficit comercial, este încă la niveluri peste cele care ar putea asigura un echilibru pe termen lung. În acest mediu, pentru a evita corecţii ale unor variabile macro precum cursul de schimb, ar putea fi nevoie de regândirea etapelor de majorare a cheltuielilor publice, inclusiv în privinţa sistemului de pensii”, conchide Cazacu.

Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiunea de cenzură. Parlamentul a adoptat, în 10 cotombrie, moţiunea de cenzură cu 238 de “voturi” dintre cele 242 valabil exprimate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO