Bănci și Asigurări

An bun: topul profiturilor în sistemul bancar în S1. Pe podium sunt BCR, Banca Transilvania şi BRD

An bun: topul profiturilor în sistemul bancar în S1. Pe...

Autor: Claudia Medrega

15.09.2016, 00:07 3458
BCR s-a detaşat în primul semestru (S1) ca lider în topul celor mai mari profituri de pe piaţa locală, fiind ur­mată în clasament de Banca Trans­il­vania şi BRD-SocGen. Pe locurile ur­mătoare sunt ING Bank, UniCredit şi Raiffeisen.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, controlată de grupul austriac Erste, a obţinut în primul semestru un profit net de 574,6 mil. lei, uşor sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe locul doi în topul profita­bilităţii s-a plasat Banca Transilvania, a treia bancă locală după activele deţinute. Banca din Cluj a reuşit să facă în S1 un profit net de 458,3 mil. lei, de 2,4 ori mai mare comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu un câştig net de circa 382 mil. lei în S1 2016, în creştere cu aproape 65% faţă de 2015, BRD-SocGen a ocupat locul trei în clasa­men­tul celor mai mari profituri. Banca românească cu capital francez şi-a menţinut poziţia secundă după active. Profiturile cumulate ale BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania, de peste 1,4 mld. lei, au reprezentat aproape 60% din câştigul net ra­por­tat la nivelul întregului sistem bancar, de 2,4 mld. lei. Creşterea câştigurilor ra­por­tate de bănci a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii porto­fo­liu­lui, cât şi de activitatea operaţio­nală, por­to­foliile de credite noi fiind în creş­tere. Şi marja mare dintre do­bân­zile la credite şi depozite şi creş­terea ve­ni­turilor din comisioane au sus­ţinut câş­tigurile băncilor. O contri­buţie im­portantă la câştigurile băn­ci­lor a venit şi din vânzarea acţiunilor la Visa.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO