Bănci și Asigurări

Americanii mai cumpără o bancă în România: First Bank, controlată de fondul de investiţii J.C. Flowers, preia Leumi Bank. Modelul de business al fondului este de a creşte mai mult prin achiziţii de bănci

Nicolae Dănilă (stg.), preşedintele boardului First Bank, şi Dominic Bruynseels (dr.), CEO, la inaugurarea noului model de sucursală

Nicolae Dănilă (stg.), preşedintele boardului First Bank, şi Dominic Bruynseels (dr.), CEO, la inaugurarea noului model de sucursală

Autor: Claudia Medrega, Cristina Roşca

17.04.2019, 00:07 2861

First Bank (fosta Piraeus Bank), controlată de fondul american de investiţii J.C. Flowers, a semnat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a Leumi Bank, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Fondul de investiţii J.C. Flowers a intrat în discuţii cu Leumi Bank pentru cumpărarea subsidiarei din România, după ce înţelegerea israelienilor cu fondul britanic de investiţii Argo a picat.

Fondul american de investiţii J.C. Flowers a reuşit să intre anul trecut pe piaţa românească prin achiziţia Piraeus Bank, la a doua încercare, banca fiind redenumită First Bank. Iar ulterior J.C. Flowers a intrat şi în cursa pentru Leumi şi pentru Banca Românească. În spatele fondului american, cu birouri la New York şi la Londra, se află J. Christopher Flowers, un matematician care a ajuns miliardar prin câteva tranzacţii inteligente, în special în sectorul bancar.

First Bank a anunţat că vrea să-şi majoreze cota de piaţă atât organic, cât şi prin posibile achiziţii, conform strategiei aprobate.

Israelienii de la Leumi pleacă de pe piaţa românească după mai mult de un deceniu de prezenţă, perioadă în care subsidiara din România şi-a dublat activele, la aproximativ 1,3 mld. lei, în timp ce cota de piaţă a rămas în jurul a 0,3%.

Decizia de vânzare a subsidiarei din România a fost parte a strategiei grupului israelian Leumi de a-şi concentra operaţiunile internaţionale în centrele financiare principale prin subsidiarele din SUA şi Marea Britanie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO