Bănci și Asigurări

America reduce încă o dată dobânzile la dolar, dar spune că nu va mai face niciun pas decât dacă va scădea consumul

America reduce încă o dată dobânzile la dolar, dar...

Autor: Catalina Apostoiu

01.11.2019, 00:00 251

După trei reduceri de 25 de puncte bază realizate în trei şedinţe consecutive, banca centrală americană a decis să pună pauză tăierilor de dobândă. Motivele? 

Consumatorii continuă să susţină economia, iar nesiguranţa generată de războiul comercial dintre SUA şi China s-ar putea reduce, după cum a afirmat preşedintele Fed Jerome Powell. Afirmaţia a stârnit nedumerire în rândul economiştilor. Powell a declarat că dacă se va întâmpla ceva ce ar provoca o „reevaluare materială“ a perspectivelor Fed, strategii băncii vor reacţiona, scrie Financial Times. Ce a vrut acesta să spună este că Fed va aştepta ca consumatorii americani să dea semne de slăbiciune înainte de a mai acţiona.  „Îşi pun pălăria în cui şi aşteaptă să vadă ce fac consumatorii americani“, a declarat Torsten Slok, economist-şef la Deutsche Bank, avertizând că abordarea este una riscantă.

Dacă firmele nu investesc în companii acum, vor avea mai puţine motive să angajeze pe viitor, potrivit acestuia. Slok a formulat astfel o întrebare care-i preocupă dintotdeauna pe bancherii centrali: este mai bine să reacţionezi când datele se deteriorează, sau când datele s-ar putea deteriora pe viitor? Creşterea economiei americane a încetinit în trimestrul trei, cheltuielile consumatorilor şi investiţiile gospodăriilor compensând totuşi un declin al investiţiilor companiilor, potrivit The Wall Street Journal. 

PIB-ul a avansat cu un ritm anual de 1,9% în T3, comparativ cu 2,0% în trimestrul doi. Cheltuielile companiilor au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv. Consumatorii reprezintă baza economiei americane, cheltuielile acestora reprezentând aproape 70% din PIB. Cheltuielile acestora au încetinit, dar au rămas solide. În timpul şedinţei de politică monetară din această săptămână, Powell a declarat că reducerile de dobânzi din acest an au venit ca reacţie la trei evenimente, potrivit Financial Times.

Sectorul manufacturier a încetinit la nivel mondial; nesiguranţa de ordin comercial apasă asupra activităţii americane, iar inflaţia se menţine sub ţinta de 2%. Niciunul dintre cei trei factori nu au consemnat îmbunătăţiri. Şi totuşi, Fed-ul a terminat cu reducerile deocamdată. Investitorii şi economiştii se întreabă ce s-a schimbat.

Powell a declarat că ar putea exista mai multă siguranţă pe plan comercial.  „Aproape am căzut de pe scaun când am auzit asta“, a declarat Ian Shepherdson, economist-şef la Pantheon Macroeconomics. 

Investitorii şi economiştii consideră că drama războiului comercial nu este nici pe departe aproape de final. Participanţii la pieţe au avansat două posibile explicaţii pentru decizia Fed privind pauza. Steven Oh, de la PineBridge Investments, argumentează că Fed-ul trebuie să-şi menţină capacitatea de a tăia dobânzile când datele se deteriorează cu adevărat, în timp ce William Dickens, profesor la Northeastern University arată că Fed-ul aşteaptă să vadă ce efecte au cele trei reduceri de dobânzi asupra economiei reale înainte de lua noi decizii. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO