Bănci și Asigurări

Ameliorarea percepţiei de risc pe pieţele financiare şi menţinerea ratingului suveran al României de S&P au dus la diminuarea dobânzilor la titluri de stat la cel mai redus nivel din august 2017

Ameliorarea percepţiei de risc pe pieţele financiare...

Autor: Roxana Rosu

11.06.2020, 11:26 179

Ratele de dobândă la titlurile de stat s-au diminuat în ultima săptămână, iar pe scadenţa la 10 ani au ajuns la cel mai redus nivel de la începutul lunii august 2017, pe fondul ameliorării percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale şi al menţinerii ratingului suveran al României de către agenţia Standard&Poor's.

"Pe piaţa titlurilor de stat ratele de dobândă s-au diminuat uşor: pe scadenţa 10 ani cu două puncte bază la 3.81% (cel mai redus nivel de la începutul lunii august 2017).  Evoluţia a fost influenţată de ameliorarea percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale, menţinerea rating-ului suveran şi programul de cumpărare de titluri de pe piaţa secundară derulat de banca centrală (volum de 1,6 miliarde lei luna trecută)", a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În cursul lunii mai Ministerul de Finanţe a derulat licitaţii pentru vânzarea de  certificate de trezorerie cu discont şi a obligaţiuni de stat de tip benchmark în valoare nominală totală de 4,05 milairde lei.

Potrivit datelor publicate de BNR, banca a cumpărat titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în valoare de 1,61 mld. lei în luna mai şi de 1,88 mld. lei în luna aprilie. BNR decis să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară pentru con­solidarea lichidităţii structurale din siste­mul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO