Bănci și Asigurări

Alpha Bank vrea să lanseze obligaţiuni ipotecare în România, în premieră

Alpha Bank vrea să lanseze obligaţiuni ipotecare în...

Autor: Claudia Medrega

07.12.2018, 00:07 1206

Acţionarii băncii au aprobat un plafon maxim de 1 mld. euro.

Alpha Bank testează un segment nou în România, pregătind lansarea primelor obligaţiuni ipotecare - aşa-numitele covered bonds - cu un plafon maxim al principalului de 1 mld. euro, după ce în 2001 banca lansa pe piaţa locală creditele ipotecare.

Acţionarii băncii au aprobat programul de lansare a obligaţiunilor ipotecare.

Banca românească cu capital grecesc Alpha Bank, plasată pe locul opt în topul băncilor locale după active, avea la sfârşitul lunii septembrie 2018 un portofoliu de credite ipotecare de 1,08 mld. euro, în creştere cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, conform datelor anunţate de banca-mamă la Atena. „Prin această emi­siune, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare“, susţine Alpha Bank.

Lansarea în peisajul financiar din România a obligaţiunilor ipotecare poate duce la îmbunătăţirea procesului de gestionare a activelor şi pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadenţelor dintre împrumuturile acor­date şi sursele de finanţare atrase şi scăderea costurilor de finanţare pentru creditele ipotecare. Totodată, obliga­ţiunile ipotecare pot să ducă la creşte­rea gradului de intermediere financiară.

Nivelul intermedierii financiare plasează România la coada clasamentului european, ponderea creditelor bancare în PIB fiind de doar 26% din PIB. Iar creditele ipotecare reprezintă în România doar 8% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO