Bănci și Asigurări

Alpha Bank a primit de la Moody’s ratingul b2 pentru credite şi Ba3 pentru depozite

Alpha Bank a primit de la Moody’s ratingul b2 pentru...

Autor: Claudia Medrega

13.07.2017, 00:00 301

Agenţia internaţională de rating Moody’s a acordat Alpha Bank România calificativul b2 pentru credite şi Ba3 pentru depozite. Alpha Bank România este astfel prima bancă cu acţionariat elen de pe piaţa locală care primeşte rating de la o agenţie de evaluare internaţională.

Ratingul b2 pentru credite acordat de Moodyís pentru Alpha Bank reflectă o capitalizare adecvată, un nivel înalt, dar în scădere, al creditelor neper­formante, precum şi o dependenţă ridicată de banca-mamă. În viziunea Moody’s există, de regulă, o legătură între calitatea creditelor băncilor-mamă şi subsidiarele lor. Cu toate acestea, Alpha Bank România nu este constrânsă, la acest nivel al ratingului, de calificativul de creditare mai scăzut al băncii greceşti Alpha Bank.

În ceea ce priveşte ratingul Alpha Bank România pe partea de depozite, acesta este superior celui pe care l-a primit banca-mamă. Alpha Bank România a primit ratingul Ba3, în timp ce grupul elen are calificativul Caa3. Alpha Bank, cea mai mare bancă cu capital grecesc din piaţa locală, a revenit anul trecut pe profit, înregistrând un câştig net conform standardelor internaţionale de contabilitate IFRS de 114,5 mil.lei. 

Alpha Bank este prezentă în top 10 al celor mai mari bănci după active, ocupând anul trecut locul opt, cu o cotă de piaţă de 3,74%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO