Bănci și Asigurări

Alpha Bank a finalizat prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din România, de 200 mil.euro. BERD a investit 40 mil.euro

Alpha Bank a finalizat prima emisiune de obligaţiuni...

Autor: Roxana Rosu

14.05.2019, 11:56 431

Alpha Bank Romania a finalizat cu succes prima emisiune de obligaţiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro, o premieră pentru sectorul bancar din România.

“La aproape 18 ani de la lansarea primului împrumut pentru achiziţia de locuinţe, Alpha Bank Romania deschide un nou capitol pe piaţa bancară locală cu acest nou instrument de finanţare, demonstrând încă o dată capacităţile sale de pionierat", a declarat Sergiu Oprescu, Preşedintele Executiv Alpha Bank Romania.

Obligaţiunile au fost subscrise atât de investitorii instituţionali locali, cât şi internaţionali, precum IFC şi BERD. Aceasta a fost prima tranşă din programul de un miliard de euro anunţat de Alpha Bank în aprilie. 
 
Din suma totală BERD a investit 40 milioane euro. 
 
“Ca urmare a succesului Alpha Bank, şi în contextul legislaţiei îmbunătăţite, sperăm să  vedem emisiuni de obligaţiuni ipotecare şi din partea altor bănci româneşti. Mai multe emisiuni similare vor îmbunătăţi rezilienţa sistemului bancar românesc, contribuind de asemenea la creşterea creditării şi gradului de intermediere financiară.”, a spus Lucyna Stanczak-Wuczynska, Director BERD pentru Bănci UE.

Obligaţiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate şi au obtinut ratingul Baa2 din partea Moody’s.

Titlurile vor fi listate atât pe Bursa de Valori din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti. "Obligaţiunile ipotecare sunt instrumente moderne de finanţare care vor contribui la dezvoltarea instituţiilor financiare din România şi a pieţei de capital” a mai spus Sergiu Oprescu.

Tranzacţia a fost intermediata de banca de investiţii Barclays Bank PLC în calitate de Lead Manager şi Alpha Finance România în calitate de Co-Manager.

Obligaţiunile emise sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Banca românească cu capital grecesc, plasată în top 10 al celor mai mari bănci după active, avea la sfârşitul anului 2018 un portofoliu de credite ipotecare de circa 1,1 mld. euro. Volumul depozitelor atrase de bancă este însă mai mult decât dublu faţă de volumul creditelor, ajungând la 2,5 mld. euro. 

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, precum şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţii.

Alpha Bank a înregistrat anul trecut un profit brut de 20,9 mil. euro, în condiţiile creşterii creditării şi a veniturilor operaţionale şi a îmbunătăţirii profilului de risc, 2018 fiind al treilea an consecutiv de profitabilitate pentru bancă, conform date­lor prezentate de ban­ca-mamă de la Atena.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO