Bănci și Asigurări

ALB, asociaţie care reprezintă interesele companiilor de credite de consum, despre plafonarea dobânzilor la credite: „Este doar un cadou otrăvit şi nu ar ieftini creditarea populaţiei, ci doar va restrânge accesul la credite pentru ceea mai mare parte a populaţiei. Preţurile nu se pot reduce la comandă. Un DAE de 18% la creditele de consum pe termen scurt este imposibil”

 ALB, asociaţie care reprezintă interesele companiilor...

Autor: Anelis Baciu

22.02.2018, 11:06 802

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) critică dur proiectul de lege care prevede plafonarea dobânzilor la toate creditele acordate populaţiei şi afirmă că această iniţiativă nu face altceva decât să restrângă accesul la creditare a unui semnificativ de clienţi, în special din rândul populaţiei sărace care se împrumută de regulă pe scadenţe scurte şi cu sume mici.

„Cu cât este mai scăzut plafonul maxim impus al DAE, cu atât mai puţini clienţi se vor putea încadra şi primi finanţarea, şi cea mai mare parte a cererii de finanţare nu va putea fi asigurată de institutiile financiare supravegheate şi autorizate de Banca Natională şi va migra către piaţă nereglementată, consumatorii fiind nevoiţi să recurgă la cămătari în ultima instanţă ceea ce va determina costuri şi riscuri pentru acestia semnificativ mai mari. Impunerea in mod arbitrar a unui plafon fix  pentru dobânzile la credite şi fără a ţine seama de condiţiile de piata specifice unei ţări care pot varia în timp in funcţie de evoluţia economiei şi a pietelor financiare este de natură să afecteze semnificativ procesul de creditare al populaţiei. O asemenea măsură este doar un cadou otravit şi din pacate nu va avea efectul scontat de a ieftini creditarea populaţiei, ci doar va restrânge accesul la credite pentru ceea mai mare parte a populatiei. Preţurile nu se pot reduce la comanda, ele evoluează”, au transmis ALB prin Melania Hăncilă, director executiv al asociaţiei.

ALB susţine că nu fost consultată cu privire la această iniţiativă, fiind luaţi prin surprindere.

Deocamdată, proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la credite a primit avizul favorabil al senatorilor din comisiile de buget, economică şi juridică. Aceştia au stabilit ca dobânda efectiva anuală (DAE) pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale (în prezent de 2,25%). În cazul creditelor de consum, dobânda maximă care poate fi percepută a fost stabilită la 18%. Senatorii au decis ca aceste prevederi să se aplice băncilor şi IFN-urilor şi doar împrumuturilor noi. În prezent DAE la un credit de consum în lei ajunge la circa 10%, în timp ce dobânda la un credit ipotecar în lei se situează la circa 4-5%. În cazul IFN-urilor dobânzile sunt mult mai mari, trecând de 100%.

Proiectul legislativ a fost iniţiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, cunoscut în ultima perioadă pentru iniţiativele legislative împotriva băncilor. El a iniţiat şi legea privind darea în plată sau conversia creditelor în valută. Zamfir spune că în elaborarea acestui proiect s-a inspirat de un studiu realizat de Comisia Europeană care precizează că în 14 ţări din Europa, în principal din zona euro, dobânzile sunt plafonate.

“In ceea ce priveşte plafonarea la 18 % a dobânzii anuale efective a creditelor de consum, nu este justificabil din punct de vedere economic alegerea unui asemenea plafon pentru România care nu are legatură cu preţul finanţării în lei care poate să varieze în funcţie de foarte mulţi factori interni sau externi, cum ar fi rata inflaţiei, dobânzile interbancare şi condiţiile de lichiditate din piaţă, cadrul legal şi fiscal aplicabil creditării, diverţi factori de risc, costurile operaţionale. De asemenea, un factor important cand vorbim despre dobânda anuală efectivă este perioadă de acordare a creditului şi daca aceasta perioada este mai scurta de 1 an, atunci formula de calcul a DAE este inadecvată şi creste artificial nivelul rezultat al DAE. Practic, dacă vorbim despre un credit de valoare mică pe o perioada scurtă de timp, de exemplu câteva luni (mai mică de un an), acesta fiind un instrument de finanţare extrem de solicitatat de consumatori pentru nevoile lor curente, practic face imposibilă încadrarea într-un nivel al DAE de maxim 18 % pe an, având în vedere formula de calcul care include şi comisioanele de acordare şi costurile pe care le are institutia financiară cu acordarea creditului care sunt similare indiferent de valoarea creditului şi de perioada şi deci dacă avem un credit mic pe perioada redusa, nivelul DAE creste exponenţial din cauza acestor costuri fixe al caror impact se reduce considerabil daca avem un credit de valoare mai mare pe o perioadă mai lungă de timp”, afirmă Melania Hăncilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO