Bănci și Asigurări

Agricover Credit IFN, o instituţie care finanţează fermierii, a ajuns la un profit net de 3,8 mil. euro în S1, în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă din 2017

Agricover Credit IFN, o instituţie care finanţează...

Autor: Roana Rotaru

02.08.2018, 16:04 671

Agricover Credit IFN, o instituţie financiară dedicată finanţării agriculturii, deţinută de iranianul Jabar Kanani şi BERD, a încheiat primul semestru al anului 2018 cu un profit net de 17,8 mil. lei (3,8 mil. euro), în creştere cu 57,1 % faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Anul acesta ne-am concentrat eforturile şi ne-am implicat mai puternic în dezvoltarea segmentelor de clienţi fermieri mici şi medii. Totodată, am continuat să lansăm noi produse specializate, precum creditul destinat crescătorilor de vacă de carne, produse care au performat foarte bine” a spus Robert Rekkers, directorul general Agricover Credit IFN.

Compania a acordat în primul semestru finanţari noi în valoare de 524 mil. lei (113 mil. euro) către 2.970 fermieri, potrivit reprezentanţilor companiei. Creditele totale acordate de Agricover Credit IFN depăşesc în prezent 1,35 mld. lei (290 mil. euro), în creştere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cei mai mulţi fermierii au accesat credite de capital de lucru, adică bani pe care să-i ruleze pentru plata unor mărfuri, servicii, creanţe etc. 

„Creditele de capital de lucru au avut cea mai mare pondere din totalul creditelor accesate de fermieri în primul semestru al anului. O creştere semnificativă a înregistrat-o cererea de capital având ca destinaţie achiziţia de teren agricol”, spun reprezentanţii companiei.

Rata creditelor neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile s-a menţinut în primul semestru la 1,3%.

Pentru semestrul al doilea din 2018, compania şi-a propus să menţină ritmul de creştere, atât în ceea ce priveşte numărul clienţilor finanţaţi, cât şi a volumului de credite acordate.

„Ne propunem să continuăm ritmul de creştere şi în cea de a doua parte a anului, chiar dacă vom fi mai prudenţi şi vom urmări evoluţia pieţei agricole în contextul situaţiei dificile a crescătorilor de porci şi a condiţiile meteorologice care pot afecta productivitatea fermelor vegetale din unele regiuni ale ţării” spus Robert Rekkers.

Agricover Credit IFN, subsidiară a Agricover Holding, este o instituţie financiară care oferă finanţare fermierilor din sectorul vegetal şi zootehnic.

În 2017 BERD a devenit acţionar al Agricover Holding, cu o participaţie de 13%, pentru care a plătit  32 mil. lei (7 mil. euro) .

Agricover Holding reuneşte activităţile de Agri-Business şi Agri-Finance.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO