Bănci și Asigurări

Agras: fermierii sunt descurajati sa mai faca asigurari agricole

06.04.2004, 00:00 21



Neplata la timp de catre stat a despagubirilor pentru fermierii din zonele afectate de seceta si, mai grav, nedeclararea unor zone ca fiind calamitate au scazut drastic interesul detinatorilor de teren de a mai incheia asigurari agricole.



Conform legii asigurarilor agricole, doar detinerea unei polite de asigurare de grindina, furtuna sau inghet de primavara da dreptul fermierilor de a solicita despagubiri de la stat in cazul producerii calamitatilor naturale: seceta sau uragan.



"In toamna anului trecut am vandut polite de asigurari agricole de 54 miliarde lei, mai putin cu 25% fata de toamna anului 2002. Fermierii sunt reticenti sa mai cumpere polite pentru ca statul nu si-a respectat angajamentele. Despagubirile nu au inceput sa fie acordate decat din luna ianuarie a acestui an, si nici acum nu s-au terminat de dat. Producatorii au nevoie de bani imediat, in 30 de zile, ca in cazul platii daunelor de catre asiguratori, si nu la cateva luni", a spus ieri Maura Klassek, directorul general al Agras, companie specializata in asigurari agricole, care detine jumatate din piata de profil.



Conditionarea platii despagubirilor in caz de calamitate naturala de incheierea unor polite de asigurari agricole a fost gandita pentru impulsionarea incheierii de asigurari agricole. Din cele 9 milioane de hectare terne arabil, doar 1,1 milioane de hectare sunt acum asigurate. Piata asigurarilor agricole este de circa 5-6 mil. euro.



Pentru un hectar de grau, cotatia medie a asigurarii este de circa 3%, adica daca la o productie estimata de circa 4.000 de kilograme si un pret de circa 230 $ tona (circa 8000 de lei pe kilogram), prima de de asigurare este de circa 250.000 de lei.



Agras a mai anuntat ieri incasari din polite de raspundere civila auto de circa 103 mld lei in 2003 si un obiectiv pentru anul acesta de 150 miliarde lei incasari, din care deja 80 mld.lei au fost incasate in campania de iarna. Compania, detinuta de grupul WienerStaedtiche, a avut afaceri de circa 271 mld.lei (7 mil. euro) in 2003 si asteapta incasari din prime de circa 470 miliarde lei (11 mil. euro) anul acesta.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO