Bănci și Asigurări

Agras, bonus pentru Uniqa la achizitia Unita

04.07.2008, 22:18 23

Agras, societate de asigurari agricole care si-a transferat in luna mai portofoliul catre Omniasig, va fi preluata de grupul austriac Uniqa odata cu asiguratorul Unita.
Uniqa a preluat recent Unita, actionarul majoritar al Agras, de la grupul austriac Vienna Insurance, contractul fiind semnat zilele trecute. Tranzactia urmeaza sa fie analizata de autoritatile locale si cele europene din domeniul concurentei si ar putea fi finalizata in al treilea trimestru al acestui an.
Uniqa mai detine 27% din Astra Asigurari, iar Vienna Insurance controleaza companiile Omniasig, Omniasig Life si Asirom si lucreaza in prezent la finalizarea achizitiei BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
Grupul Vienna Insurance a vandut Unita pentru a putea cumpara divizia de asigurari a BCR, cota austriecilor din piata locala fiind deja foarte mare, de circa 37%.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa surse din piata o estimeaza la 200 - 230 de milioane de euro, cifra de afaceri a Unita fiind de peste 142 de milioane de euro anul trecut.
Austriecii de la Uniqa se vor alege astfel cu un "bonus" la achizitia Unita, societatea Agras, asigurator cu 32 de angajati si fara portofoliu.
Agras, care a fost ani la rand cea mai mare companie de asigurari agricole, nu mai vinde acum asigurari.
Compania a anuntat acum cateva luni ca si-a transferat portofoliul de asigurari agricole la Omniasig pentru a se orienta spre vanzarea altor tipuri de asigurari, mai profitabile. In final, insa, asiguratorul a fost vandut.
De altfel, compania nu mai are nici retea teritoriala, dupa ce in ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de restructurare, in urma caruia au fost inchise toate unitatile, iar numarul de angajati a fost redus de la peste 250 la 55, pentru ca in prezent personalul sa ajunga la 32 de salariati.
Afacerile Agras au scazut continuu in ultimii ani. In 2007, primele brute subscrise de companie s-au redus cu 39%, pana la 4 milioane de euro, dupa ce si in 2006 compania inregistrase o scadere de peste 30%.
In primele trei luni ale acestui an, asiguratorul a raportat o pierdere de 0,17 milioane de euro, din cauza lipsei de activitate, fata de un profit de 0,72 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Agras este listata pe Bursa si a inregistrat o scadere drastica a pretului actiunilor in primul semestru, de 53%, comparativ cu inceputul anului. Capitalizarea companiei s-a redus astfel la circa 3 milioane de euro.
Agras, prima companie specializata pe asigurari agricole din Romania, a fost preluata de grupul Vienna Insurance (fostul grup Wiener Staedtische) in septembrie 2002, cand austriecii au cumparat 51% din actiuni de la Omniasig cu 2,7 milioane de dolari si alte cateva procente de la actionari minoritari.
Omniasig a preluat pachetul majoritar al Agras in 1999 printr-o oferta publica ostila, dupa ce compania a fost listata la Bursa.
In 2001, Agras a fuzionat cu Omniasig Asigurari Agricole si timp de mai multi ani a practicat aproape toate tipurile de asigurari, insa in 2005 compania si-a transferat portofoliul non-agricol catre Unita. Agras a fost infiintata in 1992.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO