Bănci și Asigurări

Aglomerare de nou-intrati in sectorul financiar la inceput de an

11.02.2008, 19:35 20

Nu mai putin de patru grupuri financiare straine au demarat operatiuni la Bucuresti in acest inceput de an, iar inca sase au notificat BNR ca vor oferi servicii in mod direct, pe baza pasaportului financiar european.
Finicredito, o subsidiara a grupului portughez Finibanco, si-a anuntat vinerea trecuta oficial demararea operatiunilor pe piata locala. Institutia activeaza ca o sucursala a unei banci din spatiul comunitar, fiind supravegheata direct de autoritatea monetara din Portugalia. Pentru inceput, Finicredito se va concentra pe domeniul finantarilor auto, unde va oferi atat solutii de achizitie prin credit bancar, cat si prin leasing.
"Intr-o perioada de cinci ani vom investi o suma de circa zece milioane de euro in afacerea din Romania", a declarat Humberto Leite, presedintele Finicredito Portugalia. Compania a inceput activitatea pe piata locala cu o echipa de zece persoane. In viitor, oferta de finantari va fi dezvoltata, urmand sa includa credite de nevoi personale si carduri co-brand. Finicredito are deja o expunere de circa 125 de milioane de euro pe piata romaneasca, participand la mai multe investitii straine in domeniul agricol, dar si pe real-estate.
Tot saptamana trecuta si-au lansat oficial operatiunile si cehii de la ProfiCredit, o companie nebancara specializata in oferirea de credite de mica valoare, la domiciliul clientului. Saptamana aceasta si Doha Bank, cea mai mare banca privata din Qatar, isi va lansa oficial operatiunile in Romania. Cel putin pentru moment banca va opera la Bucuresti doar un birou de reprezentanta si marketing. In conditiile in care nu are nicio sucursala in spatiul comunitar european, Doha ar trebui sa obtina licenta de la BNR pentru a opera o sucursala sau o banca. Si germanii de la Depha Bank au primit autorizatia de la BNR sa opereze o sucursala la Bucuresti de la 1 februarie, pe baza pasaportului financiar european.
Pe langa aceste grupuri, alti sase jucatori au notificat la BNR de la inceputul anului intentia de a oferi servicii in mod direct pe piata romaneasca, numarul total ajungand astfel la 116. Printre ultimii jucatori care au depus notificari se numara o banca finlandeza (Elvi Bank), una din Germania (Wirecard Bank), dar si din Luxemburg (Banque et Caisse D'Epargne de L'etat Luxembourg).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO