Bănci și Asigurări

Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României de la ”stabilă” la ”negativă”, pe fondul creşterii deficitelor externe şi fiscale

Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României...

Autor: Ştefan Stan, Mediafax

11.12.2019, 09:20 2576

Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României la ”negativă”, pe fondul creşterii deficitelor externe şi fiscale. S&P susţine că noul rating BBB-/ A-3, este acordat în mare parte pe fondul creşterii deviante a cheltuielilor de către fostul guvern PSD, care ar fi forţat actualul executiv să revizuiască ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020, în contextul unei creşteri economice în scădere. 

S&P susţine că majorarea de salarii şi pensii plănuită pentru anul viitor va contribui în continuare la lărgirea deficitului de cont curent, care deja a crescut substanţail.

”Deşi ne aşteptăm să vedem o consolidare fiscală demarată anul viitor, structura rigidă a bugetului şi politicile volatile reprezintă în continuare un risc. Aşadar, revizuim perspectiva României de la stabilă la negativă”, anunţă agenţia de rating.  

Guvernul a majorat ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020 la 4,3% şi, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% şi 3,0%. Aceste revizuiri reflectă în mare măsură decizia transparentă a noului guvern al României de rezolva restanţele din bugetul pentru 2019, în timp ce şi-a redus aşteptările de creştere a încasărilor bugetare.

Standard & Poor's apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creşterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Un alt element invocat de agenţia de rating este anul electoral şi influenţa acestuia asupra economiei.

Având în vedere că deficitul va depăşi probabil plafonul UE de 3% din PIB, este posibil ca România să nu poată evita o procedura a deficitului excesiv (PED) din partea Comisiei Europene. România a mai făcut obiectul unei astfel de proceduri din 2009 până în 2013.

În al treilea rând, o încetinire economică ar afecta veniturile guvernamentale, ceea ce va conduce la alte presiuni bugetare. „În cadrul scenariului nostru macroeconomic de bază, considerăm că creşterea economică rămâne aproape de 3% până în 2022”, notează agenţia.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO