Bănci și Asigurări

Agenţia de rating Fitch: Incertitudinea politică complică politica economică, într-un moment în care poziţia fiscală şi cea externă au slăbit. Deficitul ar putea fi de 3,4%

Agenţia de rating Fitch: Incertitudinea politică...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

03.09.2019, 16:47 160

Ruperea coaliţiei de guvernare în României creşte incertitudinea politică, pe fondul unui calendar electoral aglomerat şi al creşterii dezechilibrelor macroeconomice, spune agenţia de rating Fitch, într-un comunicat de presă în care anticipează un deficit bugetar de 3,4% în acest an. 

Agenţia consideră că retragerea ALDE din coaliţia de guvernare are impact asupra eforturilor de a ţine sub control deficitul bugetar în creştere. Incertitudinea politică complică politica economică, într-un moment în care poziţia fiscală şi cea externă au slăbit. Deficitul bugetului consolidat a fost de 1,8% din PIB în perioada ianuarie-iulie 2019 faţă de 1,2% şi 0,6% în aceeaşi perioadă din 2018 şi, respectiv, în 2017. Acest lucru se datorează creşterii cheltuielilor, combinate cu o creştere a veniturilor mai slabă decât era de aşteptat.

„În opinia noastră, măsurile de corecţie din rectificarea bugetară aprobată de guvern la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a reduce deficitul la obiectivul de 2,76% din PIB. Prognozăm ca deficitul va creşte la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% anul trecut şi credem că proiecţiile guvernului se bazează pe presupuneri optimiste de venituri”, arată agenţia.

Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 40% în primul semestru, în principal din cauza creşterii puternice a deficitului comercial. Pe 12 luni, deficitul de cont curent a fost de 4,95% din PIB-ul estimat în iunie. Dat fiind faptul că deficitul nu este complet finanţat de investiţiile străine directe, această creştere ar putea duce la majorarea datoriei externe. O administraţie slabă sau o stază politică prelungită ar putea afecta preocuparea de a îmbunătăţi sustenabilitatea fiscală şi cea externă pe termen mediu.

„Nu este clar dacă guvernul poate merge mai departe cu planurile pentru o creştere a pensiilor de 40% în septembrie 2020 (care va urma creşterii cu 15% din septembrie). Dacă creşterea de anul viitor nu s-ar întâmpla, aceasta ar uşura presiunea de a spori veniturile pentru a susţine cheltuielile.

În general, considerăm că incertitudinea politică creşte riscurile pentru finanţele publice şi de supraîncălzire economică într-o perioadă electorală aglomerată.

„Am remarcat incertitudinea cu privire la perspectivele finanţelor publice atunci când am afirmat ratingul suveran al României „BBB -” cu perspectivă stabilă în luna mai. Evaluarea este susţinută de datoria guvernamentală moderate şi de PIB pe cap de locuitor şi indicatorii de dezvoltare umană situaţi peste statele din categoria „BBB”. Elaborarea de politici mai previzibile şi credibile ar putea sprijini mai bine consolidarea fiscală sau măsurile pentru îmbunătăţirea stabilităţii macroeconomice”, conchide agenţia de rating.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO