Bănci și Asigurări

Agenţia de rating Fitch: Darea în plată ameninţă revenirea sectorului bancar; Prima casă ar putea dispărea

Agenţia de rating Fitch: Darea în plată ameninţă...

Autor: Liviu Popescu

24.03.2016, 15:40 916
Legea dării în plată, care vizează stin­gerea unui credit ipotecar prin cedarea către bancă a dreptului de proprietate a imo­bilului ipotecat, ar putea perturba îmbună­tă­ţirea performanţei sectorului bancar ro­mânesc (cel mai probabil de după criză - n.red.), se arată într-o analiză pu­blicată de Fitch Ratings, una dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară.
 
„Considerăm că legea va fi negativă pen­tru activitatea băncilor pe mai multe fronturi dacă va trece în forma actuală. Creditele ipotecare de retail ar putea fi puse sub presiune în condiţiile în care băncile îşi vor înăspri normele de creditare şi vor cere avans mai mare pentru a se proteja împo­triva disciplinei de creditare mai slabe a clienţilor“, se arată într-un raport al Fitch publicat la Londra.
 
În plus, consideră economiştii Fitch Ratings, programul guvernamental Prima casă, driver-ul principal al creditării de retail de la criză încoace, probabil va dispărea. „Impactul ar putea fi substanţial întrucât 20% din totalul creditării de retail au fost contractate în cadrul acestui program, lansat în 2009. Proiectul de lege pare să ridice semne de întrebare privind executarea ga­ran­ţiei guvernamentale şi va marca probabil sfâr­şitul acestui program popular“, se mai arată în analiza Fitch.
 
Economiştii mai atrag atenţia că există şi un risc de spirală. „Dacă preţurile imobilelor vor scădea, debitorii cu credite Prima casă, unde Loan to Value (LTV) este ridicat, ar putea fi mult mai tentaţi să apeleze la darea în plată.“Preţurile mai mici ale activelor imo­biliare, care ar putea să apară dacă băn­cile vor restricţiona creditul ipotecar, vor afec­ta de asemenea şi valoarea celorlalte cola­te­rale deţinute de bănci, ceea ce ar putea să ducă la pierderi contabile şi pre­siune pe venituri.
 
Bancherii susţin că darea în plată le va afecta dramatic businessul şi va duce la înăs­prirea condiţiilor de creditare şi majorarea avan­sului, jucătorii din real estate spun la rândul lor ca vă duce la un blocaj imobiliar, în timp ce susţinătorii legii spun că legea este menită să apere cele „câteva sute de familii de români“ care nu mai pot plăti ratele la credite.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO