Bănci și Asigurări

Afin Leasing a recuperat de la clienti 1.200 de camioane de la inceputul anului

27.10.2009, 23:12 2203

Afin Leasing, compania captiva a importatorului de camioane sivehicule comerciale Iveco, a recuperat de la inceputul acestui an1.200 de masini de la clientii cu probleme la plata ratelor. Petoata piata de leasing numarul total al masinilor recuperate atrecut deja de 10.000 de unitati.

Firmele de leasing au recuperat sute de camioane, in conditiilein care transportatorii trec prin scaderi semnificative ale cifreide afaceri si renunta la o parte din flota deoarece nu isi mai potplati ratele. "In prezent avem in stoc 750 de bunuri, iar pe lunavindem in medie 50 de unitati. Bunurile recuperate le pastram inparcarea proprie", afirma Catalin Giuvelea, directorul adjunct alAfin Leasing (Iveco Capital).

Afin Leasing este una dintre cele mai mari companii din piataleasingului financiar, cu o valoare a bunurilor finantate de 307milioane de euro in 2008, in crestere cu 179% fata de anulanterior. In primul semestru din acest an valoarea bunurilorfinantate a scazut cu 22%, pana la 81,7 milioane de euro.

Scaderea afacerilor Afin Leasing a fost mult mai mica decat ceaa pietei, de 74%. Valoarea totala a finantarilor acordate decompaniile de leasing a coborat la 777 milioane de euro in primulsemestru, comparativ cu peste 2,9 miliarde de euro in aceeasiperioada din 2008.

Leasingul pentru vehicule s-a redus cu 76%, pana la 507 milioanede euro. Vehiculele comerciale grele, cum sunt camioanele, si-auredus ponderea in finantarile pentru achizitia de vehicule de la32% in primul semestru al anului trecut la 19% anul acesta.

Ponderea vehiculelor comerciale usoare a crescut, in schimb, dela 14% la 17%, arata datele Asociatiei Societatilor Financiare dinRomania (ALB).

Pentru 2009 companiile de leasing se asteapta la o scadere de50-70% a pietei, avand in vedere ca principalii lor clienti,persoanele juridice, se lupta sa taie din costuri, iar multi dintreei au probleme cu plata ratelor de leasing si credite.

Afin Leasing a fost infiintata in 1998 si a fost controlata deIveco (40% din actiuni) si de un dealer Iveco, Cefin (40% dinactiuni). La inceputul lui 2007 Iveco a preluat integral compania,care acum se promoveaza sub brandul Iveco Capital. Societatea are38 de angajati si nu dispune de retea teritoriala deoarece isivinde produsele prin intermediul dealerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO