Bănci și Asigurări

Afacerile Unita: plus 86%, la 138 mil. euro

05.02.2008, 20:36 12

Unita, companie de asigurari detinuta de austriecii de la Vienna Insurance Group, a incheiat anul trecut cu afaceri de 138 mil. euro (460 mil. lei), in crestere cu 86% in euro fata de 2006.
"Cresterea cu mult peste nivelul pietei, de 35%, s-a datorat eforturilor depuse pentru recuperarea cotei de piata ca urmare a restructurarii companiei. Aceasta crestere s-a realizat atat prin propria retea de vanzari, cat si prin colaborarea cu brokerii si companiile de leasing. Datorita caracteristicilor pietei asigurarilor din Romania, cresterea s-a inregistrat in special prin dezvoltarea segmentului auto", a declarat presedintele Unita, Iulian Dumitru.
La sfarsitul anului trecut, asigurarile auto detineau o pondere de 84% in portofoliul companiei, din care 39% erau asigurari de raspundere civila auto (RCA), despre care seful Unita spune ca au cel mai scazut nivel de profitabilitate, iar 45% - polite Casco.
"Strategia de dezvoltare pentru 2008 urmareste atat imbunatatirea ratei daunei si cresterea rentabilitatii pe segmentul auto, printr-o monitorizare mai atenta a retelei de vanzari, cat si imbunatatirea structurii portofoliului in sensul cresterii ponderii segmentului property si al altor tipuri de asigurari non-auto", spune seful Unita.
In 2007, asigurarile property au reprezentat 13% din afacerile companiei, ponderea fiind in scadere usoara fata de 2006, cand a fost de 15%.
Unita nu a incheiat situatiile financiare pentru anul trecut, insa estimeaza ca a mers pe pierdere, continuand astfel tendinta din 2006. "Din pacate se intrevede inca un an cu pierdere, cauzele principale fiind pe de o parte situatia anormala a pietei asigurarilor auto in ceea ce priveste practicarea unor tarife cu mult sub pragul de rentabilitate si a unor comisioane de intermediere fara justificare economica, iar pe de alta parte structura specifica a portofoliului Unita, care nu este inca suficient de diversificat pentru a asigura profitabilitatea per ansamblu", explica Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO