Bănci și Asigurări

Afacerile austriecilor de la VIG au scăzut cu 12,8% anul trecut, la 536 de milioane de euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

26.01.2011, 23:48 19

Asiguratorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), carecontrolează pe plan local companiile Omniasig, Asirom, BCRAsigurări şi BCR Asigurări de Viaţă, a subscris anul trecut primebrute în valoare de 536 milioane euro din operaţiunile derulate înRomânia, cu 12,8% mai puţin decât 2009. Datele financiare suntdeocamdată preliminare, nefiind auditate.

Afacerile companiei au fost afectate de scăderea primelor brutesubscrise pe segmentul asigurărilor generale, care au înregistratun declin de peste 16%, în timp ce poliţele de viaţă au avansat cu8,2%. Primele din asigurări generale au însumat 442,5 milioaneeuro, iar cele din asigurări de viaţă au ajuns la 93,5 milioaneeuro.

"Creşterea afacerilor pe asigurări de viaţă poate fi atribuităîn mare măsură distribuţiei produselor prin canalul bancar", searată într-un raport al grupului austriac. Creşterea a fostrealizată de BCR Asigurări de Viaţă care îşi vinde produsele deasigurări de viaţă cu componentă de economisire prin reţeaua BCR,cea mai mare bancă locală, cu circa 4 milioane de clienţi.

Vânzările asigurătorului au avansat anul trecut datorită unuiprodus de economisire cu primă unică şi garantarea capitaluluiinvestit. De fapt, creşterea agregată de 3%, înregistrată de piaţaasigurărilor de viaţă în primele nouă luni din 2010, s-a datoratproduselor cu primă unică lansate de câteva companii, în condiţiileîn care majoritatea jucătorilor au înregistrat scăderi.

Grupul austriac este prima companie de asigurări care îşi anunţărezultatele financiare pe anul trecut, scăderea afacerilor fiind înlinie cu dinamica din perioada ianuarie-septembrie 2010.Asigurătorul a înregistrat probabil o scădere a afacerilor pestemedia pieţei, având în vedere că în primele nouă luni de anultrecut subscrierile tuturor companiilor de profil au scăzut cu 5%,până la 6,3 miliarde lei (1,5 mld. euro).

VIG nu a publicat şi datele privind profitul pe întreg anultrecut, dar după primele nouă luni din 2010 raportase un profitbrut de 25,9 milioane euro, în creştere cu 56% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut.

În 2009, VIG raportase prime brute în valoare de 615 milioane deeuro, în creştere cu 15,5%, ceea ce înseamnă că în prezentafacerile grupului austriac s-au întors la nivelul din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO