Bănci și Asigurări

Afacerile asigurătorilor din UNSAR au scăzut la 1,5 miliarde de euro

Afacerile asigurătorilor din UNSAR au scăzut la 1,5 miliarde de euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

23.02.2012, 00:00 316

Subscrierile celor 22 de membri ai UNSAR, asociaţia profesională a companiilor de asigurări, au scăzut cu 6% anul trecut, până la 6,5 miliarde de lei (1,5 mld. euro), din cauza vânzărilor mai mici de poliţe auto.

Aceste date conturează destul de clar evoluţia de anul trecut a întregii pieţe de asigurări, având în vedere că membrii UNSAR deţin o cotă cumulată de peste 80% din piaţă. Industria asigurărilor a fost lovită puternic de criză, iar vânzările de poliţe scad de trei ani consecutiv.

"Motivele contrac­ţiei pieţei sunt legate în principal de evoluţia slabă a segmentelor economice de care depinde piaţa asigurărilor, respectiv industria auto, leasing, credite bancare şi scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. Există şi o anumită inerţie a pieţei în raport cu economia", au explicat oficialii UNSAR. Economia a înregistrat o creştere de 2,5% anul trecut după doi ani de recesiune.

Asigurările de viaţă şi-au revenit totuşi mai repede şi au raportat creşteri în ultimii doi ani, după un declin brusc în 2009. Astfel, companiile din UNSAR au subscris anul trecut prime de 1,5 miliarde de lei (345 mil. euro) din asigurări de viaţă, cu 6% mai mult decât în anul precedent. Vânzările mai mari de poliţe de viaţă din ultimii doi ani s-au datorat în bună măsură distribuţiei prin canalul bancar.

După ce în 2010 piaţa a fost susţinută de poliţele cu componentă investi­ţionale (unit-linked), clienţii au devenit mai conservatori anul trecut şi au cumpărat mai multe asigurări tradiţionale cu garanţii. Segmentul poliţelor tradiţionale a crescut cu 12% anul trecut, în timp ce asi­gurările unit-linked au scăzut cu 2,3%.

Pe asigurări generale, unde se concentrează mai mult de trei sferturi din afacerile asigurătorilor, primele sub­­scrise au scăzut cu 9% pe parcursul anului trecut, până la 5 miliarde de lei (circa 1,2 mld. euro). Asigurările auto au dat tonul scăderii pieţei, raportând o contracţie de aproape 20%. Subscrierile din po­liţe de răspundere civilă auto (RCA) ale celor 22 de companii membre UNSAR au cobo­rât cu 21% şi au ajuns la 1,8 mld. lei (425 mil. euro). Asigurările auto facultative (Casco) au scăzut la rândul lor cu 17%, până la 1,65 mld. lei (390 mil. euro).

Singurul segment important care a înregistrat o creştere anul trecut este cel al asigurărilor de locuinţe, unde numă­rul contractelor a depăşit 4 milioane. Asigurătorii din UNSAR aveau în portofoliu circa 1,8 milioane de poliţe de asigurare a locuinţelor în 2010. Primele subscrise din astfel de poliţe au crescut cu 60% anul trecut, depăşind 1,2 miliarde de lei (280 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO