Bănci și Asigurări

Aegon: Suntem norocosi ca nu am cumparat nimic anul trecut, acum preturile sunt la jumatate

01.04.2009, 00:00 32

Aegon, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune, cu o pozitie puternica si pe piata americana, a investit pana in prezent circa 30 mil. euro pe piata locala de pensii private si de asigurari de viata, potrivit lui Gabor Kepecs, directorul general al grupului olandez pentru Europa Centrala si de Est.

Grupul, prezent in Romania prin fondul de pensii obligatorii (pilonul II) BT Aegon, un joint-venture cu Banca Transilvania, dar care urmeaza sa fie preluat integral de Aegon, si-a lansat ieri oficial operatiunile pe piata asigurarilor de viata. Compania Aegon Asigurari de Viata a incheiat deja circa 300 de polite de asigurare, din care jumatate sunt unit-linked, iar cealalta jumatate asigurari garantate.
"Suntem dispusi sa investim mai mult daca mediul este stabil, iar regulile nu se schimba la doar cativa ani de la intrarea pe piata", afirma Kepecs, referindu-se la inghetarea contributiei platite de clienti catre fondurile de pensii obligatorii la nivelul de 2% din salariul brut, in conditiile in care pentru anul acesta legislatia prevedea o majorare de 0,5 puncte, pana la 2,5%.
Aegon a intrat pe piata romaneasca mult mai tarziu decat pe alte piete europene, in Ungaria incepandu-si operatiunile in 1992, de exemplu.
"La inceputul anilor '90, cand am inceput extinderea in Europa, ne gandeam numai la achizitii, nu faceam investitii de la zero, iar in Romania nu exista nicio oportunitate de achizitie in asigurari de viata. Dupa 2003, cand ne-am extins din nou pe alte piete, am avut niste negocieri in Romania, dar a aparut o oportunitate mai buna in Polonia. Anul trecut am participat la doua licitatii si as putea spune ca suntem norocosi ca nu am cumparat, deoarece acum preturile s-au redus la jumatate", sustine seful operatiunilor Aegon din Europa Centrala si de Est. Surse din piata afirma ca Aegon a incercat sa cumpere Asiban, iar mai tarziu Unita.
Kepecs sustine ca in conditiile actuale de piata investitiile realizate in achizitii anul trecut vor fi recuperate mult mai greu.
Aegon Asigurari de Viata, companie in care olandezii au investit pana acum 10 mil. euro, are peste 40 de angajati si intentioneaza sa vanda prin intermediul brokerilor si al bancilor, avand deja incheiat un parteneriat cu Banca Transilvania.
"Am decis sa nu dezvoltam acum o retea proprie, ci sa incheiem parteneriate. Suntem gata sa ne construim distributia proprie atunci cand costurile se vor justifica", afirma Silvia Sarb, directorul general al companiei, care si-a propus sa ajunga printre primii cinci jucatori de pe piata asigurarilor de viata pana in 2014.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO