Bănci și Asigurări

Adrian Vasilescu, BNR, încearcă să liniştească lucrurile după surpriza făcută de inflaţia din august, care a crescut la 5,1%

Ne aşteptam la inflaţia de peste 5%. Personal nu cred că Banca Naţională va majora dobânda-cheie

Adrian Vasilescu, BNR, încearcă să liniştească...

Autor: Iulian Anghel

11.09.2018, 15:17 2347

BNR se aştepta ca inflaţia să crească în august, pentru că ştia de majorarea preţului la gaze, sursa principal a inflaiei de 5,1%, spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.

Va alege BNR să majoreze dobânda-cheie, pentru stăvilirea inflaţiei, având în vedere că ţinta de inflaţiei este de 2,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual?

“Asta nu se poate şti niciodată, înainte de a se întâmpla. Dar, personal, nu cred că Banca Naţională va majora dobânda - cheie pentru că noi am decis dobânda de 2,5%, când inflaţia era la 5,40%. Acum este la 5,06%, deci mai jos. Noi nu am ales să ducem dobânda la nivelul inflaţiei, ci la jumătate. O creştere a dobânzii-cheie ar fi un impuls pentru creşterea ROBOR care este acum la 3,5%”, a comentat Vasilescu.

El crede ă ROBOR va rămâne la un punct peste dobânda-cheie.

“ROBOR mai poate creşte doar dacă băncile fac prostii. Adică, în loc să vină la noi se duc la vecin care îi imprumută cu 3,75%, să zicem”.

Inflaţia în august a sărit din nou de 5%, după ce părea că intră pe o pantă descendentă.

În august preţurile de consum, comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1% şi asta după ce în iulie scăzuse la 4,56% de la 5,41% în iunie. Creşterea din august s-a făcut pe fondul majorării cu 6,78% a preţurile la mărfurile nealimentare, cu 4,15% a celor alimentare şi cu 2,61% a serviciilor.

În august, faţă de iulie, preţurile, pe total, au crescut cu 0,28%.

 

INS anunţă SFÂRŞITUL petrecerii în România: Cea mai proastă veste primită de guvern 

 
 

DECIZIE ŞOC: Unul dintre cei mai cunoscuţi retaileri online din piaţă intră în FALIMENT deşi are un profit uriaş 

 
 

CUTREMUR total în lumea financiară. A început o nouă prăbuşire. Investitorii sunt disperaţi şi au început să scoată masiv banii 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO