Bănci și Asigurări

Adoptarea acquis-ului, sursa de instabilitate pentru legislatia asigurarilor

06.01.2003, 00:00 16

Ponderea scazuta a asigurarilor in economie si instabilitatea legislativa datorata introducerii legislatiei europene in materie de asigurari caracterizeaza piata romaneasca a asigurarilor in acest moment, cred reprezentantii UE trimisi in luna decembrie in Romania.
"Implementarea directivelor UE in asigurari (inclusiv pe raspundere civila auto) face legislatia instabila pe moment. Pentru companiile de asigurari si clientii acestora nu este o situatie convenabila pe moment", a spus pentru Ziarul Financiar Martin Overbeek, Account Manager - Departamentul de supraveghere a asigurarilor din Olanda.
Martin Overbeek si Kirsten Nordbo-Steinberg, Senior Advisor - Comisia de Banci, Asigurari si Piata de Capital a Norvegiei s-au intalnit in decembrie, la cererea UE, cu reprezentantii pietei asigurarilor din Romania pentru a-si face o opinie asupra structurii sistemului de supraveghere a pietei.
"Primul pas este verificarea adaptarii legislatiei romanesti la directivele europene: asa-numitul <<acquis>>. Al doilea este verificarea pozitiei si a structurii organizationale a CSA, calitatea reglementarilor CSA, nivelul educational si experienta personalului Comisiei, procedurile de inspectie, etc.", a explicat Overbeek.
Cei doi vor redacta un raport care va fi facut public, pe site-ul Uniunii Europene, in a doua parte a anului 2003. In raport vor fi facute recomandari pentru imbunatatirea sistemului si practicilor de supraveghere.
"Ca si in celelalte tari candidate, implementarea recomandarilor va trebui facuta de CSA. CSA va avea mult de lucru pentru imbunatatirea in continuare a sistemului de supraveghere, dar noi avem impresia ca CSA este foarte dornica sa faca aceste imbunatatiri", a conchis Overbeek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO