Bănci și Asigurări

Adevărul investiţiilor străine din ultimul an: Germania şi Franţa şi-au redus capitalul în firmele locale. Banii străinilor au venit din Cipru, Olanda şi Luxemburg

Adevărul investiţiilor străine din ultimul an:...

Autor: Dana Ciriperu

07.01.2018, 16:51 1945

♦ Dintre cei mai mari zece investitori străini prezenţi în România, doar Germania, Franţa şi Spania înregistrează un declin al soldului capitalului social în moneda europeană la 31 octombrie 2017 faţă de finalul anului 2016.

Germania, al treilea cel mai important investitor străin în România, avea la finalul lunii octombrie din 2017 un capital de 4,65 mld. euro investit în firmele locale, nivel în uşoară scădere în euro faţă de finalul lui 2016.

Tot în scădere este şi capitalul social al companiilor cu acţionari rezidenţi în Franţa şi Spania, arată o analiză a ZF făcută pe baza rapoartelor lunare publicate de Registrul Comerţului.

Dintre cei mai mari zece investitori străini prezenţi în România, doar Germania, Franţa şi Spania înregistrează un declin al soldului capitalului social în moneda europeană la 31 octombrie 2017 faţă de finalul anului 2016.

La polul opus cei mai mulţi bani au venit din Cipru, arată analiza ZF.

Investitorii înregistraţi în Cipru şi-au majorat soldul capitalului social cu aproape 450 mil. euro, la 4,1 mld. euro, respectiv o pondere de 9% în totalul capitalului străin.

Rezidenţii din Cipru sunt astfel respon­sabili de aproape jumătate din inves­tiţiile realizate în companiile locale de primii zece investitori în anul 2017.

Cipru este al patrulea mare investitor în economia locală, dar firmele înregistrate aici au în spate atât multinaţionale, cât şi capital privat românesc. Şi Luxemburgul şi Olanda, alte două state care atrag prin regimul fiscal sedii europene ale unor mari companii străine, şi-au majorat soldul sumelor aduse în România. De exemplu, compania MEP Retail Investments, care a cumpărat magazinele Profi la finalul anului 2016 într-o tranzacţie de 533 mil. euro, a realizat cea mai mare majorare de capital de pe piaţa locală anul trecut.

Compania prin intermediul căreia fondul de investiţii Mid Europa Partners controlează lanţul de magazine Profi a primit în iunie 330 de milioane de euro de la acţionarul majoritar înregistrat în Luxemburg, potrivit Registrului Comerţului. „Capitalul social exprimă valoarea totală a aporturilor în numerar şi în natură subscrise de asociaţi la constituirea societăţii, precum şi la majorarea capitalului social pe durata funcţionării societăţii“, arată Registrul Comerţului în descrierea indica­torilor pe care îi analizează.

În România erau la finalul lunii octombrie aproape 215.000 de companii cu capital străin, cu 5.000 mai multe faţă de decembrie 2016, iar capitalul total al acestora era de 45,88 mld. euro, faţă de 44,8 mld. euro în decembrie 2016.

În zece luni străinii au adus astfel un miliard de euro la capitalul companiilor locale, din care aproape 450 mil. euro au venit doar de la investitori înregistraţi în Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO