Bănci și Asigurări

Aderarea la UE misca in avans industria asigurarilor

04.04.2005, 19:08 15

Aderarea la UE, desi asteptata peste un an si jumatate, provoaca deja infrigurare in lumea asigurarilor: valul schimbarii de top manageri cuprinde tot mai multe companii, iar societatile mici se agita sa gaseasca solutii pentru majorarile de capital cerute.
De la 1 ianuarie 2007, "societatile de asigurare si intermediarii vor descoperi competitia", avertizeaza Paul Mitroi, director general in cadrul Directiei Generale Reglementari a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Principala amenintare pentru asiguratorii de pe piata autohtona, in perspectiva aderarii la UE, ar fi, in opinia lui, concurenta, materializata intr-o calitate posibil mai buna a serviciilor, precum si intr-o diversificare superioara a lor.
Cu toate acestea, a precizat Mitroi, firmele straine vor apela tot la expertiza locala, mai ales din cauza barierei lingvistice. Afirmatia reprezentantului CSA pare cat se poate de valida avand in vedere miscarile recente din structura de conducere a multinationalelor prezente pe piata asigurarilor din Romania. In ultima vreme, companiile straine au inceput sa numeasca si localnici in functii-cheie (AIG Life l-a desemnat in functia de director general adjunct pe Theodor Alexandrescu, iar la Generali a preluat functia de director general Tudor Moldovan). Aceste schimbari de top management urmeaza celor prin care au trecut Asirom, Astra, Unita si alte companii mari de pe piata.
Pentru unii jucatori autohtoni insa, integrarea in piata europeana reprezinta mai degraba o provocare decat o amenintare.
"Nu vedem un pericol al integrarii pentru piata asigurarilor, ci din contra. Aderarea va reprezenta o noua provocare la adresa asiguratorilor de a-si adapta serviciile, in conditiile in care preturile la toate serviciile vor creste", a comentat Dacian Vinereanu, director economic al Astra Asigurari. "Este o dezvoltare absolut normala", a mai spus el.
Pentru unele societati de asigurari insa, concurenta, fie ea pericol sau provocare, nu este singurul lucru de care trebuie sa se teama. Din cele 46 de companii de profil, 35 vor trebui sa opereze, la un moment dat si in cuantumuri diferite, in functie de decizia finala a CSA, majorari de capital social. Pentru cei mai mici dintre asiguratori (categorie in care pot fi incluse circa 20 de companii), majorarile impuse reprezinta o reala problema.
"Unii asiguratori vor disparea din cauza cerintelor de capital. Probabil ca nu toate societatile de asigurari actuale sunt capabile sa faca fata la cerintele viitoare, fie ca sunt prea mici, fie ca nu vor sa cedeze din contracte, fie nu sunt de nisa", a declarat Paul Mitroi.
"Doi-trei asiguratori mai mici se vor putea uni", a mai precizat Mitroi, care a subliniat ca "visul lor de a ramane cu un capital social mic" nu se va indeplini. In plus, a mai spus el, "o societate care are sub 1% din volumul total de prime nu este interesanta pentru nimeni".
"Intram intr-un club ale carui reguli nu le-am stabilit noi. De fapt, intram in normalitate", a incheiat Mitroi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO