Bănci și Asigurări

Activele Volksbank au scăzut cu 8% în trei luni, la 4,8 miliarde de euro

Autor: Ciprian Valentin Botea

28.11.2010, 23:44 29

Austriecii de la Volksbank aveau la sfârşitul lunii septembrieactive de 4,8 mld. euro în România, în scădere cu 7,7% faţă denivelul de 5,2 mld. euro consemnat la jumătatea acestui an,potrivit datelor publicate de grup la Viena.

Activele Volksbank s-au redus cu o jumătate de miliard de eurode la începutul anului, astfel că probabil instituţia de credit apierdut locul trei în clasamentul băncilor locale având în vederecă pe ansamblul sistemului bancar valoarea activelor a crescut cu1,1% după primele nouă luni, la 326 mld. lei.

Banca s-a extins puternic pe segmentul împrumuturilor pentrulocuinţe în anii de boom ai creditării, urcând de la jumătateaclasamentului până pe locul trei în sistemul bancar în doar cinciani. Creşterea rapidă alimentată de vânzarea de credite ipotecare aVolksbank a stârnit aproape constant controverse în piaţă, existândaşteptări ca banca să se confrunte cu probleme legate de calitateaportofoliului de finanţări.

La sfârşitul lui martie, banca înregistra o rată a creditelornperformante de peste 20%. Ultimele date publicate de grup indicăun nivel de 675 mil. euro al neperformantelor înregistrate desubsidiara locală a Volksbank, adică aproape jumătate dinneperformantele înregistrate în toate celelalte ţări din regiuneunde grupul austriac are operaţiuni.

Probleme cu clienţii nemulţumiţi

Un client al Volksbank a reclamat săptămâna trecută că banca nua pus în aplicare o hotărâre a instanţei privind suspendarea plăţiicomisionului de risc până la finalizarea judecăţii pe fond şi că afost ameninţat cu scadenţa anticipată a creditului, potrivitMediafax. Banca a replicat că nu a primit oficial deciziajudecătorului în acest caz.

Volksbank este una dintre cele mai afectate instituţii de creditde conflictele apărute între clienţii nemulţumiţi şi băncile lor înurma aplicării ordonanţei 50, care încearcă să aducă mai multătransparenţă în contractele de credit.

Peste o mie de clienţi au demarat două procese colectiveîmpotriva băncii, după ce mai mulţi debitori au avut câştig decauză în instanţă în cadrul unor procese individuale. Pe lista lorse află şi comisionul "de risc", care a fost interzis de Ordonanţa50 şi pe care banca încearcă să îl păstreze, dar sub o altăformă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO