Bănci și Asigurări

Activele sectorului de asigurări-reasigurări a ajuns la 2,27% din PIB în 2020. Valoarea activelor sectorului financiar nebancar a crescut cu 8%, până la 143,46 mld. lei

Activele sectorului de asigurări-reasigurări a ajuns la...

Autor: Mircea Nica

22.07.2021, 15:35 86

Valoarea activelor sectorului financiar nebancar a ajuns la 143,46 mld. lei în anul 2020, înregistrând un avans de 8%, comparativ cu anul 2019, representând 13,59% din PIB, un nou maxim, din care 2,27% din PIB reprezintă activele sectorului de asigurări, potrivit raportului anual al ASF de la finalul anului 2020.

Sectorul financiar nebancar raportat la PIB a avut o evoluţie uşor ascendentă pe parcursul ultimilor ani, în anul 2020 atingând un nou maxim, 13,59%. Primul trimestru al anului 2020 a fost marcat de izbucnirea pandemiei COVID-19, valoarea activelor sectorului financiar nebancar raportată la PIB înregistrând o scădere abruptă până la 11,38%, fiind însă recuperateă până la finalul anului, conform raportului anual al ASF.

Pe zona asigurărilor, gradul de penetrare al asigurărilor în PIB a rămas la un nivel încă scăzut, de 1,17% din PIB la finalul anului trecut, în timp ce densitatea asigurărilor se afla la un nivel de 630 de lei/locuitor. Din perspectiva rezervelor tehnice brute, la finalul anului trecut, s-au constituit reserve tehnice brute de 10,5 mld. lei pe zona asigurărilor generale, în timp ce pe segmentul asigurărilor de viaţă, rezervele însumau 8,4 mld. lei.

În ceea ce priveşte provocările întâmpinate de sectorul de asigurări-reasigurări, principala provocare a anului 2020 a fost adaptarea activităţii de supraveghere a entităţilor pieţei de asigurări, ţinând cont de restricţiile impuse în starea de urgenţă şi starea de alertă.

Au fost prorogate unele termene pentru transmiterea de către asigurători a raportărilor în scop de supraveghere, pe perioada stării de urgenţă şi s-a făcut tranziţia exclusiv la transmiterea electronică acorespondenţei, pe platforma e-registratura a ASF şi la organizarea întâlnirilor prin intermediul mijloacelor la distanţă. Înacelaşi timp, având în atenţie gradul mare de concentrare pe segmentul RCA şi al asigurărilor de garanţii, au fostintensificate procesele de monitorizare şi control la nivelul societăţilor de asigurare cu cotă de piaţă semnificativă”, potrivit raportului ASF.

În acelaşi timp, nivelul lichidităţii societăţilor de asigurare a fost supravegheat, în corelaţie cu monitorizarea hotărârilor luate la nivelul societăţilor privind politica de distribuire a dividendelor. De asemenea, s-a intensificat monitorizarea evoluţiei activităţii de subscriere, precum şi a evoluţiei indicatorilor specifici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO