Bănci și Asigurări

Activele bancare au urcat la 79 mld. euro

10.02.2009, 17:56 20

2008 ramane un an al recordurilor bancare nu numai din punctul de vedere al profitului total, ci si al extinderii operatiunilor care au atins maximuri istorice.

Activele au atins un nivel record de 79 mld. euro, in care creditele reprezinta peste 62%, fata de 59% in 2007. Numarul sucursalelor si agentiilor a trecut de 6.500, bancile reusind sa deschida pentru al doilea an la rand peste 1.000 de unitati. In aceste conditii, numarul salariatilor din industria bancara a atins in noiembrie un maxim de peste 71.900.
Bancherii nu au avut insa timp sa se bucure de expansiune pentru ca efectele crizei au devenit tot mai puternice: in decembrie, 300 de angajati ai bancilor au parasit sistemul din cauza ca nu au mai avut cui sa vanda credite.
Pe masura ce declinul cererii de credite se prelungeste, creste si presiunea asupra fortelor de vanzari ale bancilor. Unii jucatori au inceput deja sa-si redistribuie angajatii pe alte posturi si sa ii recalifice pentru a nu fi nevoiti sa-i concedieze. De asemenea, unele banci continua sa deschida unitati, absorbind astfel o parte din personalul care nu mai are de lucru. Cea mai mare amenintare pentru banci o constituie cresterea ponderii creditelor neperformante. Astfel, ponderea creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile indoielnic si pierdere a urcat cu 2,5 puncte procentuale fata de 2007, ajungand la peste 6,5% din totalul creditelor si dobanzilor inregistrate. Daca se adauga expunerile din credite care au fost deja scoase in afara bilanturilor, dar sunt urmarite in continuare de banci, ponderea ajunge la 7,67%.
La nivelul lunii decembrie 2008, creditele restante si indoielnice reprezentau 0,31% din activul net total al bancilor, aproape dublu fata de decembrie 2007, respectiv 3,38% din capitalurile proprii totale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO