Bănci și Asigurări

Acţiunile Raiffeisen s-au stabilizat la Viena după căderea provocată de anunţul privind apropiata majorare a capitalului cu 2 mld. euro

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

12.01.2014, 18:29 369

Titlurile Raiffeisen Bank International (RBI) s-au stabilizat vineri la bursa din Viena deasupra pragului de 26,5 euro pe acţiune, după căderea abruptă de circa 8% suferită joia trecută în urma anunţului privind majorarea capitalului cu 2 – 2,25 mld. euro în următoarele şase luni. RBI este controlată de Raiffeisen Central Bank (RZB), care deţine 78,5% din acţiuni.

Potrivit presei austriece, analiştii estimează că segmentul de „free float” va creşte semnificativ în urma anunţatei majorări de capital, rămânând de văzut care va fi poziţia cu care va rămâne RZB. La ultima cotaţie de vineri, de 26,63 euro pe acţine, RBI valorează numai 5,2 mld. euro. Rivala sa Erste Group este evaluată de piaţă la 12 mld. euro. În ultimii trei ani acţiunile RBI au suferit o depreciere dramatică, pornind de la preţuri de peste 45 de euro pe acţiune.

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen Bank

Dincolo de efectele turbulenţelor generale de pe pieţe, RBI a fost afectată de scandalul care l-a vizat pe fostul CEO Herbert Stepic, dar şi de pierderile suferite de filialele sale din Ucraina şi Ungaria. Banca austriacă a anunţat săptămâna trecută că după evaluarea ofertelor primite a decis – cel puţin pentru moment - să nu vândă subsidiara de la Budapesta. În tot acest context, Karl Sevelda, CEO al RBI, şi-a amânat orice apariţie în media pentru a evita subiectele sensibile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO