Bănci și Asigurări

Actiunile Erste, lovite din nou de scaderea apetitului investitorilor pentru risc

26.06.2008, 19:17 15

Actiunile Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au ramas "pe rosu" ieri la bursa de la Viena, acumuland o pierdere de peste 18% fata de varful de 49 de euro atins la sfarsitul lunii mai.
Raiffeisen International, un alt grup cu expunere mare in regiune si in particular in Romania, a pierdut in aceeasi perioada circa 11,5% din pret.
Cotatiile Erste au inregistrat fluctuatii puternice pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri, coborand pana la un minim de 41,45 euro.
Pretul unei actiuni Erste nu a mai fost atat de jos din luna aprilie, cand re-venise deasupra pragului de 40 de euro dupa trei luni in care banca austriaca primise o serie de evaluari negative din partea analistilor preocupati de vulnerabilitatea data de expunerea mare pe Romania si de raportul ridicat dintre datorii si capital.
A urmat o perioada de revenire sustinuta, cu recomandari de cumparare din partea unor analisti care si-au reevaluat pozitiile, insa de la sfarsitul lunii mai a reinceput un trend de scadere rapida. Nici avizul favorabil al Comisiei Europene in privinta tranzactiei de vanzare a afacerilor cu asigurari catre Vienna Insurance nu a ajutat la franarea caderii.
Pe de alta parte, in ultima perioada s-au succedat noi speculatii privind posibilitatea ca Erste Bank sa intre intr-o fuziune cu o alta banca sau sa fie preluata de un concurent.
Actiunile bancii austriece au reintrat in declin in ultimele trei saptamani, desi Andreas Treichl, CEO al Erste, a continuat dialogul cu investitorii si analistii, atat in roadshow-ul de primavara organizat in prima jumatate a lunii mai, cat si prin participarea la o conferinta cu investitorii, organizata luna aceasta la Berlin. Seful Erste a continuat sa vorbeasca despre sustenabilitatea cresterii pietelor din regiune, in conditiile accentuarii riscurilor. El a admis ca inflatia este o problema, dobanzile-cheie fiind deja la maximul ultimilor trei ani in Un-garia si Romania. "In ciuda dobanzilor mai mari, cresterea economica va ramane ridicata", sustine Treichl. In Romania, el a remarcat dublarea activelor bancare in ultimii doi ani, retailul fiind motorul principal. "Creditul pentru locuinte a urcat cu 80% in 2007, asadar este naturala o incetinire in 2008."
Treichl sustine ca Erste nu a suferit o deteriorare a calitatii portofoliului de credite, desi rata creditelor neperformante a urcat de la 2,2% in 2007 la 2,4% la sfarsitul trimestrului I 2008 la nivelul grupului, majorarea provenind de pe pietele din Europa Centrala si de Est. "Cresterea neperformantelor este cauzata de majorarea businessului cu credite", a fost explicatia sefului Erste.
Austriecii vor publica pe 31 mai rezultatele financiare pe primul semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO