Bănci și Asigurări

Acţiunile BCE de a salva zona euro acum nu fac decât să întârzie inevitabilul

Acţiunile BCE de a salva zona euro acum nu fac decât...

Autor: Mircea Nica

30.04.2020, 00:00 472

Reacţia Băncii Centrale Europene (BCE) privind criza provocată de pandemia de COVID-19 a calmat pieţele, dar menţinerea stabilităţii preţurilor este în continuare dificilă, potrivti Bloomberg. În timp ce guvernele se luptă cu acţiunile fiscale comune, Cristine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene şi colegii săi au combătut cumpărarea de obligaţiuni de către naţiuni vulnerabile, liniştind îngrijorarea investitorilor cu privire la costurile de combatere a pandemiei. Unii economişti prezic că banca centrală va face mai multe după reuniunea online a Consiliului de Guvernare de joi.

Câţiva economişti susţin că inflaţia nu va accelera dată fiind recesiunea actuală, dar când va creştere, Banca Centrală Europeană va trebui să ia în considerare retragerea stimulilor, chiar dacă economiile mai slabe nu îşi permit rambursări mai mari ale datoriilor şi ar putea duce la o altă criză. „BCE se consideră din ce în ce mai politizată, deoarece achiziţiile de active înceţoşează tot mai mult liniile dintre politica fiscală şi cea monetară.

Pe măsură ce pieţele de obligaţiuni îşi extind evaluarea sustenabilităţii datoriilor dincolo de acest an, riscul este mare ca BCE va trebui să continue să acopere îndoiala politicienii“, a declarat Anatoli Annenkov, economist la Société Générale din Londra. Criza băncilor centrale a fost validată de către pieţe printr-o uşurare a presiunii pe obligaţiunile italiene. Cu toate acestea, Fitch Ratings a declasat valoarea de creditare a Italiei la un nivel puţin peste cel mai prost. În timp ce majoritatea econmiştilor aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să ţină deciziile politice în aşteptare momentan, programul pandemic de cumpărare a  obligaţiunilor în valoare de 750 mld. euro ar trebui să crească cu încă 500 mld. euro spre finalul anului 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO