Bănci și Asigurări

Actionarul Libra Bank va finaliza noua strategie de piata in septembrie

11.07.2003, 00:00 40



Majorarea de capital anuntata ca prima miscare de noii actionari ai Libra Bank s-a incheiat, fondul de investitii american Broadhurst detinand un pachet de 54% din actiunile bancii. In acest moment se asteapta insa avizul Bancii Nationale a Romaniei pentru preluarea indirecta de catre americani, prin intermediul a cinci societati, a restului de actiuni pana la 97% din capital.



"Majorarea de capital anuntata in mai de noii proprietari s-a finalizat efectiv, dar acum se asteapta avizul BNR pentru ultima parte a tranzactiei. Cele cinci societati - Metex, Valmetex, Winmarkt, Winmarkt Beta si Imsat - au nevoie de avizul bancii centrale pentru a deveni actionari. Credem ca pana la sfarsitul lunii, poate inceputul lui august, sa avem aprobarile. Pana atunci va fi finalizata si strategia de piata, ca si planul de investitii", a declarat pentru ZF Cristina Voiconi, presedinte-interimar al Libra Bank. #leadend#



BNR a aprobat la jumatatea lunii mai preluarea unui pachet de 54% din actiunile Libra Bank de catre un grup de firme controlate de fondul american de investitii Broadhurst.



Prima miscare facuta de actionari a fost majorarea capitalului social cu 91 de miliarde lei pana la 365 miliarde de lei, de fapt, aceasta majorare fiind vitala la momentul respectiv intrucat Libra nu se incadra in normele impuse de Banca Nationala privind capitalul social minim.



Oricum valoarea totala a tranzactiei, respectiv cumpararea intregului pachet de 97% din actiunile bancii si majorarea capitalului social s-a ridicat la aproape 11 milioane de dolari.



Actionarul bancii cauta in aceasta perioada si personal pentru conducerea bancii. Fostul presedinte al bancii - Dan Constantinescu - si-a dat demisia in mai, el optand pentru functia de parlamentar in detrimentul celei de bancher. Pana la numirea unui nou management interimetul il asigura fostul vicepresedinte al bancii - Cristina Voiconi.



In aprilie 2000, omul de afaceri Viorel Catarama a vandut unui grup de 19 investitori turci si ciprioti pachetul majoritar de actiuni al Libra Bank, de aproximativ 90% din capital, fiecare dintre acestia detinand acum sub 5% din actiuni.



Libra Bank avea, la sfarsitul anului trecut, active totale in suma de 729 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii se ridicau la 273 miliarde lei.



Volumul total al creditelor acordate de banca a fost la finele lunii martie de 192 miliarde lei, in timp ce depozitele atrase totalizau, la aceeasi data, valoarea de 316 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO