Bănci și Asigurări

Actionarii Romexterra baga bani in banca

08.08.2001, 00:00 41



Actionarii Bancii de Credit si Dezvoltare Romexterra, cu sediul central in Targu Mures, au majorat capitalul social al bancii cu 50 miliarde de lei, pana la 200 miliarde de lei, acestia luand in discutie o posibila majorare de capital si in toamna.

"La inceputul lunii august am finalizat majorarea de capital programata pentru acest an, de 50 miliarde de lei, banii fiind varsati in totalitate. Aceasta crestere a capitalului a fost facuta de actualii actionari, cu proprii bani.

In plus, pe fondul unei forte financiare puternice a acestora s-a luat in discutie si o alta posibila majorare de capital, undeva in toamna, astfel incat capitalul sa ajunga dublu", a declarat pentru Ziarul Financiar, Vasile Rosca, vicepresedintele Romexterra.

Dupa majorarea de capital actionarii Romexterra sunt: Societati Nationale din Industria Gazului Metan - 4,35%, Petrom - 2,00%, companii cu capital majoritar de stat - 0,52%, companii cu capital privat - 9,50%, Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrom Ploiesti - 19,9%, restul de 63.73% fiind detinut de persoane fizice.

In plus, Rosca a mentionat ca luna trecuta actionarii bancii si-au ridicat dividendele cuvenite pentru anul 2000, valoarea totala a acestora cifrandu-se la 46,5 miliarde de lei.

"Actionarii au fost multumiti, mai ales ca initial s-a stabilit ca valoarea dividendului sa fie de 40% din valoarea nominala a unei actiuni, si ulterior am reusit sa dam 41%. De exemplu, pentru o actiune s-a primit un dividend de 10.250 lei", a mai mentionat vicepresedintele bancii.

Banca a raportat la sfarsitul primelor sapte luni ale acestui an un profit net de 100,35 mld. lei (3,38 mil.$) fata de 85,3 mld. lei rezultatul net obtinut in perioada corespunzatoare din anul 2000.

Activele totale ale bancii, de 1.493 miliarde lei la finele lunii iunie, au crescut de 1,5 ori fata de perioada corespunzatoare a anului precedent si de 1,3 ori fata de situatia existenta la inceputul exercitiului financiar in curs.

Potrivit informatiilor furnizate de banca, plasamentele la alte banci, la banca centrala si in titluri de stat depasesc 41% din activele totale ale bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO