Bănci și Asigurări

Acţionarii Banca Transilvania au aprobat oficial marţi fuziunea cu Bancpost. Horia Ciorcilă, preşedintele boardului: Văzând rezultatele de până acum, avem încredere că vom finaliza cu bine integrarea în decembrie, când cele două bănci vor fuziona

Acţionarii Banca Transilvania au aprobat oficial marţi...

Autor: Roxana Rosu

16.10.2018, 13:27 1473

Acţionarii Banca Transilvania au aprobat astăzi fuziunea prin absorbţie cu Bancpost, conform conditiilor din proiectul de fuziune, care menţionează că data efectivă a fuziunii va fi 31 decembrie 2018, în funcţie de aprobarea BNR.

Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Transilvania le-a mulţumit acţionarilor pentru încrederea acordată prin aprobarea fuziunii şi a anunţat că „având la bază sinergiile Banca Transilvania şi Bancpost şi văzând rezultatele de până acum. avem încredere că vom finaliza cu bine planul ambiţios al integrării din decembrie, când cele două bănci vor fuziona”. 

Operaţiunea prevede dizolvarea fara lichidare a Bancpost şi transmiterea universală a patrimoniului către Banca Transilvania.

In consecinta se vor atribui către actionarii Bancpost actiuni nou emise de Banca Transilvania. De asemenea, Banca Transilvania îşi va majora capitalul social.

Banca Transilvania a cumpărat Bancpost, cu o cotă de piaţă de 2,9%, într-o tranzacţie în jur de 235-250 milioane euro.

Reprezentanţii instituţiei de credit din Cluj au semnat în a doua jumătate a lunii noiembrie 2017 contractul de achiziţionare a Bancpost, atunci pe locul al nouălea în sistemul bancar românesc, cu active de 1,88 miliarde euro, faţă de cele 12,2 miliarde euro de la acel moment care plasau Banca Transilvania pe poziţia secundă, în spatele Erste Bank.

Vânzătorii Bancpost erau repre­zentaţi de elenii de la Eurobank, listată pe piaţa de capital din Atena, cu o valoare de piaţă de 1,32 miliarde euro, după o pierdere în jur de 90% faţă de momentele de dinainte de criză.

Banca Transilvania are o capitalizare de 11,02 miliarde lei, iar acţiunile sâau apreciat în acest an cu 7,5%, fiind tranzacţionate marţi la pranz la 2,325 lei/titlu. 

Banca este deţinută în proporţie de 15,22% de SIF-uri, cel mai mare deţinător fiind SIF Moldova (aproximativ 7%), în timp ce BERD are o participaţie de 8,6%, fiind cel mai mare investitor instituţional

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO