Bănci și Asigurări

Actionarii Banc Post au aprobat un plan de investitii de 4,6 mil. dolari

08.04.2003, 00:00 16

Actionarii Banc Post au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute pe langa noul Consiliu de Administratie al bancii  si bugetul de venituri si cheltuieli aferent acestui an, care prevede obtinerea unui profit brut de 385 mld. lei(in jur de 10 mil.$), dar si investitii, intr-o prima faza, de 4,6 mil.$.
"Planul de investitii aprobat de 4,6 mil.$ se refera de fapt la o prima parte din strategia viitoare a bancii. In mod cert suma va creste pe masura ce aceasta strategie se va contura pentru ca obiectivul de a ajunge a treia banca din sistem nu a fost indeparat", a declarat pentru Ziarul Financiar, Elena Petculescu, presedintele Banc Post.
In cadrul AGA a fost aprobata noua componenta a Consiliului de Administratie, prin numirea a doi noi membri. Astfel, George Gondicas a fost inlocuit de Yiannis Pehlivanidis, care ocupa pozitia de vicepresedinte. "Yiannis Pehlivanidis se va ocupa de constructia viitoarei strategii a bancii pe piata romaneasca", mai spune presedintele Banc Post.
Jose Manuel Toscano a ocupat pozitia vacanta care revenea Banco Portugueso de Investimento (BPI).
"Pentru anul in curs, banca isi propune cresterea activelor prin dublarea volumului de creditare. tinta de profit brut prevazuta in bugetul acestui an este de 385 miliarde lei, sub rezerva ca orice ajustare de strategie va antrena si o rectificare de buget", mai spune oficialul bancii.
Elena Petculescu a adaugat ca Banc Post intentioneaza sa lanseze, pana la sfarsitul acestui an, creditul ipotecar, mentionand discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru eliberarea unei linii de finantare in suma de 20 milioane de euro.
Actionarii au mai avizat bugetul realizat pe anul 2002, si au decis modul de distribuire a profitului. Suma totala a dividendelor care vor fi acordate pentru exercitiul trecut este de 53 miliarde de lei.
Actionarii bancii au aprobat, in luna ianuarie, majorarea capitalului cu 36 de milioane de dolari. Principalul actionar este EFG Eurobank Ergasias, care detine 36,25% din capitalul social, dupa ce a preluat in 2000 un pachet de 19,25% de la General Electric Capital si in noiembrie 2002 ultima participatie a APAPS, reprezentand 17% din actiuni.
Ceilalti actionari ai Banc Post sunt GE Capital - 8,75% din capital, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) - 30% si salariatii si pensionarii bancii care au 8% din actiuni.Banc Post a inregistrat, in primele trei luni, un profit brut de 122,8 miliarde de lei, respectiv un profit net de 101,5 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO