Bănci și Asigurări

Actionarii Agras au amanat fuziunea cu Unita

12.03.2004, 00:00 17



Actionarii Agras-Grupul Wiener Stadtische au respins, miercuri, proiectul de fuziune prin absorbtie cu Unita Timisoara, motivand ca o decizie favorabila ar fi influentat cotatia bursiera a actiunilor companiei din Bucuresti, in timpul derularii ofertei publice initiate de societatea din Timisoara.



"La momentul programarii sedintei AGA a companiei Agras, am considerat ca autoritatea de reglementare a pietei de capital, respectiv Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), va aproba in timp util oferta publica de cumparare lansata de Unita. Oferta urma sa fie inchisa inainte de intalnirea actionarilor societatii din Bucuresti, programata pentru miercuri, 10 martie. Respingerea proiectului de fuziune a fost motivata de faptul ca nu s-a dorit influentarea cotatiei actiunilor Agras in perioada ofertei de cumparare", a declarat, presedintele Agras-Grupul Wiener Stadtische, Maura Klassek.



Conform convocatorului AGEA, publicat pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in data de 13 februarie, actionarii Agras aveau pe ordinea de zi aprobarea fuziunii prin absorbtie cu societatea Unita si mandatarea Consiliului de Administratie sa intocmeasca proiectul de fuziune.



Lansata ieri, oferta de cumparare initiata de Unita are o valoare de aproximativ 27,1 miliarde lei, pretul propus pentru o actiune fiind de 3.711 lei, peste valoarea nominala de 2.600 de lei a unui titlu Agras si cu 139 lei sub cotatia medie stabilita marti la BVB.



Compania din Timisoara intentioneaza sa preia aproximativ 7,3 milioane de actiuni Agras, respectiv 21,26% din capitalul social.



Tranzactia este intermediata de societatea Raiffeisen Capital&Investments si se va incheia in data de 30 martie.



Maura Klassek a refuzat sa se pronunte cu privire la pasii ulteriori incheierii operatiunii de cumpararea.



Infiintata in 1992, Agras-Grupul Wiener Stadtische are un capital social de 89,12 miliarde lei, actionarii principalii fiind Unita - 68,74% si Raiffeisen Bank Romania - 12,98%. Alte 1.989 de persoane fizice si juridice detin 18,2734% din capitalul societatii.



Agras a consemnat in 2003 prime incasate in valoare de 270,9 miliarde lei si un profit net de 13,3 miliarde lei.



Unita a fost infiintata in 1990 si are un capital social de 432,7 miliarde lei, controlat in proportie de peste 99% de grupul austriac Wiener Stadtische.



Anul trecut, incasarile companiei din prime au cumulat 1.107,4 miliarde lei, din care 991,4 miliarde lei din asigurari generale.



Informatiile furnizate de compania de asigurari nu precizeaza rezultatul activitatii in 2003. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, compania a incheiat anul 2002 cu o pierdere de 28,1 mld.lei. Conducerea societatii si-a propus in acest an realizarea unor venituri din prime subscrise in valoare de 1.744,9 mld. lei, din care politele de viata vor contribui cu 214,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO