Bănci și Asigurări

Achizitia asiguratorilor BCR a dus cota de piata a Vienna Insurance Group la 30,5%

Achizitia asiguratorilor BCR a dus cota de piata a Vienna Insurance Group la 30,5%

Bogdan Andriescu, directorul general al EOS Risq: Pentru sanatatea pietei de asigurari nu ar fi in regula daca un singur asigurator ar avea o cota de peste 30%, dar companiile VIG nu sunt consolidate, ele actioneaza independent si de multe ori concureaza intre ele.

18.03.2009, 00:00 123

Vienna Insurance Group (VIG), cel mai mare jucator din piata asigurarilor, si-a majorat anul trecut cota de piata cu aproximativ doua puncte, datorita achizitiei diviziei de asigurari a BCR, pana la 30,5%.

VIG, care detine companiile Omniasig, Asirom, Omniasig Life, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, a ajuns la afaceri totale de peste 734 de milioane de euro pe piata locala, fata de 612 milioane de euro in 2007, cresterea fiind de circa 20%. In 2007, cand grupul detinea companiile Unita si Agras, cota de piata era de 28,5%.
"Pentru sanatatea pietei de asigurari nu ar fi in regula daca un singur asigurator ar avea o cota de peste 30%, dar companiile VIG nu sunt consolidate, ele actioneaza independent si de multe ori concureaza intre ele", spune Bogdan Andriescu, directorul general al brokerului de asigurari EOS Risq si presedintele UNSICAR (asociatia profesionala a brokerilor).
VIG, cel mai mare grup de asigurari austriac, a preluat anul trecut divizia de asigurari a BCR pentru 244 mil. euro, dar a preluat si celelalte companii din tarile din regiune ale Erste, proprietarul BCR. Austriecii au vandut anul trecut Unita si Agras catre alt grup austriac, Uniqa, valoarea tranzactiei fiind estimata la 190 de milioane de euro.
Companiile VIG functioneaza separat si, potrivit declaratiilor oficialilor grupului, acestea nu vor fuziona, in conditiile in care si in alte tari din regiune asiguratorii austriecilor functioneaza separat, fiecare cu brandul lui.
"Daca aceste companii ar fuziona, cred ca ar pierde multa cota de piata, poate chiar jumatate", considera Andriescu.
Pe locul doi in clasamentul grupurilor care domina piata locala de asigurari se afla germanii de la Allianz, care detin Allianz-Tiriac, liderul pietei. Allianz-Tiriac avea la sfarsitul anului trecut o cota de 15,6%, la jumatate fata de cea a grupului VIG, cu afaceri de 376 milioane de euro. Fata de 2007, primele brute subscrise de companie au inregistrat o crestere in euro de circa 2%. Cota de piata s-a redus cu 1,6 puncte fata de anul anterior, cand era de 17,2%.
Al treilea jucator de pe piata este grupul francez Groupama, care detine Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, companii cumparate in 2007 si 2008 cu aproape o jumatate de miliard de euro.
Francezii aveau la sfarsitul anului trecut o cota de circa 11,3%, primele brute subscrise de cei trei asiguratori fiind de 272,5 milioane de euro. Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia sunt acum in curs de fuziune, cea mai mare operatiune de acest fel care a avut loc pana acum in piata asigurarilor.
In 2007 Groupama detinea doar BT Asigurari, avand o cota de piata de sub 4%.
Pe pozitia a patra in topul grupurilor din asigurari se afla Generali PPF, un joint-venture creat anul trecut, care reuneste operatiunile grupurilor Generali (Italia) si PPF (Cehia) din Europa Centrala si de Est. Generali PPF controleaza asiguratorii Generali, Ardaf si RAI, cu afaceri totale de 214 milioane de euro anul trecut si o cota de piata de 8,9%.
Generali si Ardaf sunt companii din top zece, in timp ce RAI este un asigurator de mici dimensiuni, care vinde in principal asigurari de calatorie in strainatate, dar are in portofoliu toate tipurile de asigurari generale.
Cele patru grupuri care domina piata - VIG, Allianz, Groupama si Generali PPF - au afaceri cumulate de circa 1,6 miliarde de euro, cota lor fiind de circa 66%.
 

Portofoliile celor mai mari grupuri

  • VIG: Omniasig, Asirom, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Omniasig Life, cu afaceri cumulate de 734 mil. euro
  • Allianz: Allianz-Tiriac, cu afaceri de 376 mil. euro
  • Groupama: Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, cu subscrieri totale de 272,5 mil. euro
  • Generali PPF: Generali, Ardaf si RAI, cu afaceri cumulate de 214 mil. euro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO