Bănci și Asigurări

ABN, investitii diversificate pentru clientii cu bani

05.03.2008, 17:02 16

ABN Amro a inclus trei produse de investitii cu profiluri diferite de risc in oferta pentru clientii serviciului de Preffered Banking, care a fost lansat in toamna trecuta.
Serviciul de Preffered Banking este echivalentul olandezilor pentru serviciile de private-banking oferite de bancile locale, care se adreseaza clientilor cu venituri importante si averi lichide de cel putin 50.000 de euro.
ABN ofera acum posibilitatea plasarii fondurilor in obligatiuni in lei emise de banca germana de stat KfW, in unitati de fond ale administratorului Pioneer Aset Management sau in depozite structurate cu optiuni pe cursul de schimb.
Cele trei produse au profiluri de risc diferite si pot fi personalizate, spun reprezentantii bancii.
Obligatiunile KfW sunt alternative de plasament cu un risc foarte scazut, insa pot aduce randamente mai bune decat alternativa depozitelor clasice. Banca germana, care are rating "AAA" acordat de Standard & Poor's si de Fitch, a emis bonduri in lei pe doi ani, cu un cupon de 6,75% pe an. In prezent, titlurile aduc un randament de 10% pe an.
Clientii care sunt dispusi sa isi asume un risc mai mare, sperand la un castig mai bun, pot sa plaseze in unitati de fond. ABN distribuie unitati pentru patru fonduri administrate de Pioneer Asset Management, cu grade diferite de risc, mergand de la plasamente in obligatiuni suverane pana la plasamente pe pietele de capital. Pentru plasamentele in obligatiuni clientii pot alege un fond in lei (care activeaza doar pe piata locala, investind in certificate de trezorerie si obligatiuni de stat sau locale) sau in euro, care are in portofoliu si obligatiuni emise de alte state membre ale Uniunii Europene. Pioneer Asset Management este filiala locala a Pioneer Investments, o subsidiara a gigantului italian UniCredit specializata in administrarea de active.
Clientii care sunt dispusi sa isi asume un risc ridicat pot sa plaseze in depozite in monede alternative. Aceste depozite presupun practic un pariu pe cursul de schimb: plasamentul se face intr-o moneda, insa la scadenta rambursarea se face fie in aceeasi moneda fie intr-o alta valuta agreata de client, in cazul in care cursul de schimb atinge un anumit nivel anticipat. Aceste depozite permit realizarea unor castiguri importante intr-o perioada scurta, insa presupun si un risc ridicat.
ABN a facut pasul mai taziu pe piata serviciilor de private-banking, banci precum ING, BCR, BRD sau Raiffeisen avand astfel de oferte de mai multi ani. Olandezii se bazeaza insa pe experienta la nivel de grup si spera sa ajunga in top in urmatorii ani.
Grupul ABN Amro a fost preluat in toamna trecuta de un consortiu format din Royal Bank of Scotland, Fortis si Santander, fiecare urmand sa preia cate o parte din operatiuni. Sucursala locala a olandezilor va fi preluata de Royal Bank of Scotland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO