Bănci și Asigurări

Abia acum se vede avantajul introducerii IRCC. Dobânda la tranzacţiile interbancare este mai mică decât ROBOR cu o treime

Abia acum se vede avantajul introducerii IRCC. Dobânda...

Autor: Mircea Nica

06.01.2022, 20:20 4627

♦ Marele defect al ROBOR este că e o medie aritmetică, astfel încât atunci când bănci mai mici au foame de lichiditate vin cu cotaţii mari pe piaţă şi duc ROBOR la niveluri care nu reflectă realitatea din piaţă ♦ De fapt, la această metodă de calcul al indicelui bancar a unei medii simple au renunţat şi pieţe mari ale lumii, astfel încât LIBOR şi EURIBOR nu se mai calculează doar pe baza cotaţiilor afişate, ci au fost introduşi noi indici pe baza tranzacţiilor interbancare.

Dobânda la tranzacţiile inter­bancare, calculată pe baza dobânzilor aferente tu­turor tranzacţiilor inter­ban­care, a fost pe data de 4 ianuarie de 1,8% în condiţiile în care ROBOR la 6 luni după care se calculează majoritatea ratelor de dobândă, a fost la 3,14%.

Diferenţa între ROBOR şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC constă în faptul că ROBOR este o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci pe când IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor. IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019 pentru a reflecta mai bine situaţiile de pe piaţa bancară.

Marele defect al ROBOR este că e o medie aritmetică, astfel încât atunci când bănci mai mici au foame de lichiditate vin cu cotaţii mari pe piaţă şi duc ROBOR la niveluri care nu reflectă realitatea din piaţă. De fapt, la această metodă de calcul al indicelui bancar printr-o medie simplă au renunţat şi pieţe mari ale lumii, astfel încât LIBOR şi EURIBOR nu se mai calculează doar pe baza cotaţiilor afişate, ci au fost in­tro­duşi noi indici pe baza tranzacţiilor interbancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO