Bănci și Asigurări

A zecea operaţiune repo din 2018: BNR a împrumutat băncile cu 5,3 mld. lei

A zecea operaţiune repo din 2018: BNR a împrumutat...

Autor: Mediafax

13.11.2018, 00:00 172
Pentru a opri creşterea indicilor ROBOR şi pentru a echilibra fluxul de lichiditate din piaţa interbancară, BNR a făcut ieri a zecea operaţiune repo din acest an, în valoare de 5,3 mld. lei, a treia cea mai redusă valoare din acest an. Operaţiunea repo reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei. Prin tranzacţia de ieri, BNR a rostogolit operaţiunea de săptămâna trecută, în valoare de 12,3 mld. lei, una dintre cele mai ridicate valori din acest an. În 29 octombrie, BNR a făcut cea mai mare operaţiune repo de după 2001, de când sunt afişate datele pe site-ul instituţiei, de 16,65 mld. lei. 

Ca şi la celelalte nouă operaţiuni repo din 2018, suma atrasă luni de bănci a fost cea oferită de BNR. Dobânda pentru toate cele zece operaţiuni repo a fost de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018, iar maturitatea este de 7 zile. Cea mai redusă operaţiune repo din 2018, de 914,2 mil. lei, a fost făcută de BNR la data de 10 septembrie. Œn august 2018, BNR a reluat operaţiunile repo, după opt luni de pauză, pentru a tempera creşterea indicilor ROBOR. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei şi care este stabilită zilnic, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO