LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF/CITR – CE ADUCE 2K22 PENTRU BUSINESS-URILE ÎN IMPAS? Avertizarea timpurie şi viitorul soluţiilor de restructurare. Preocupările oamenilor de business.
Bănci și Asigurări

A revenit apetitul românilor pentru creditele de consum. Creditarea de consum în lei s-a revigorat în iunie, după prăbuşirea din aprilie şi mai, dar rămâne cu un sfert sub nivelul din iunie 2019

Volumul creditelor noi de consum în lei a urcat în iunie la 1,49 miliarde de lei, fiind de 2,5 ori mai mare decât nivelul din aprilie şi de 1,5 ori peste volumul din mai.

Vara a readus apetitul românilor pentru împru­mu­turile de consum, astfel că în luna iunie creditele noi de consum în lei au urcat până la 1,49 mld. lei, fiind peste nivelurile din lunile aprilie şi mai 2020, când creditarea a înregistrat un declin puternic din cauza blocajului determinat de starea de urgenţă impusă în urma pandemiei de coronavirus.

Practic, volumul creditelor noi de consum în lei din iunie a fost de 2,5 ori mai mare decât nivelul din aprilie şi de 1,5 ori peste volumul din luna mai.

Însă, volumul creditelor noi de con­sum în lei din prima lună de vară a ră­mas cu 27,4% sub nivelul din iunie 2019, după cum reiese din satisticile BNR.

Luna martie, când s-a declanşat sta­rea de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, a adus o încetinire a cre­di­tării de consum, dar volumul a ră­mas consistent, peste 1,7 mld. lei. Cre­di­tele retail noi în lei au scăzut în martie cu 26,4% faţă de februarie 2020, iar de­clinul faţă de martie 2019 a fost de 14,6%.

Creditarea de consum s-a prăbuşit în aprilie, când volumul creditelor noi în lei a coborât la doar 590 mil. lei, cu 70,6% sub nivelul din aprilie 2019.

În luna mai volumul creditelor noi de consum în lei a continuat să fie sub 1 mld. lei, totalizând 957,3 mil. lei, în scădere cu 59% comparativ cu nivelul din luna mai 2019.

Pe ansamblul primului semestru (S1) din acest an volumul cumulat al creditelor noi de consum în lei a ajuns la 8,75 mld. lei, în scădere cu circa 2,4 mld. lei, respectiv cu 21,4%, faţă de ni­ve­lul total al creditelor retail noi în lei din S1/2019.

Pe palierul creditelor noi de con­sum în euro, volumul cumulat pentru primele şase luni din 2020 a fost de 34,9 mil. euro, echivalentul a 168,1 mil. lei, volum de 2,6 ori mai mare faţă de nivelul cumulat din S1/2019.

Volumul total al creditelor noi de consum, în lei şi în euro, a depăşit 8,9 mld. lei în S1/2020, fiind cu aproximativ 2,3 mld. lei, respectiv cu 20,3% sub nivelul creditelor retail noi în lei şi euro din S1/2019. Dobânda medie la creditele de consum a rămas în primul semestru din acest an peste 10%, în aprilie ur­când până la 10,74%, cel mai ridicat nivel din acest an. Majoritatea creditelor de consum noi (aproximativ 98%) sunt în lei.

În ultimii ani, românii s-au împru­mu­tat în special pentru consum, cre­di­te­le noi de consum în lei şi euro ajun­gând la aproape două treimi din totalul cre­ditelor de retail noi.

Accelerarea creditării la nivelul populaţiei a fost încurajată de creşterile salariale, reducerile de taxe, dar şi de dobânzile scăzute.

 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.