Bănci și Asigurări

A crescut dobânda de referinţă la creditele în lei - motiv de panică?

Articol scris de Lavinia Mihuţ - colaborator la Finbino pentru piaţa din România

25.03.2021, 18:15 401

Au circulat în unele publicaţii ştiri alarmiste cu privire la creşterea ratelor la creditele cu dobândă variabilă în lei din cauza creşterii recente a ROBOR la trei luni. Unele astfel de articole conţineau dovezi clare de înţelegere eronată a unor noţiuni de matematică şi nu numai. Acest gen de articole dezinformează populaţia, chiar dacă au intenţii bune.

Prin acest articol ne propunem să lămurim unele aspecte esenţiale cu privire la creditele cu dobândă variabilă (calculată în funcţie de dobânda de referinţă). Scopul parcurgerii lui este ca cititorul să fie corect informat şi să poată distinge articolele financiare care merită citite de cele care nu merită nici măcar un click.

Despre ROBOR a mai scris în ZF şi domnul Adrian Vasilescu, fostul consilier al guvenatorului BNR acum vreo trei ani. Articolul dumnealui pleca de la faptul că un prieten se alarmase că ROBOR la 3 luni a crescut cu 10% în câteva zile. Era convins că şi rata creditului lui ipotecar va creşte semnificativ.

O creştere de 10% a ROBOR la 3 luni a fost înregistrată şi la începutul lunii martie (şi nu numai), iar povestea se repetă: prieteni alarmaţi că această creştere a ROBOR va antrena o creştere semnificativă a următoarei rate.

Realitatea este alta. Iată de ce!

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este un indice de referinţă ce reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele, în lei, băncile româneşti. Această rată medie a dobânzii se stabileşte ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de către BNR pe baza prevederilor legale de reglementare monetară în vigoare.

Ratele de referinţă ROBOR se stabilesc pentru diferite scadenţe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Toate aceste rate de referinţă se calculează în mod idependent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR şi publicate zilnic, la ora 11, pe site-ul Băncii Naţionale a României.

De interes pentru clienţii persoane fizice şi juridice care se împrumută de la bănci sunt indicii ROBOR pentru scadenţa de 3 luni (ROBOR 3M) şi cel pentru scadenţa de şase luni (ROBOR 6M).

Graficele de mai jos prezintă evoluţia acestor indicatori începând cu luna ianuarie 2020 până în prezent.  

 

Evoluţie ROBOR 6M în perioada 1 ian. 2020 - 24 martie 2021

 

Evoluţie ROBOR 3M în perioada 1 ian. 2020 - 24 martie 2021

 

Sursa: Grafice generate dehttps://www.curs-valutar-bnr.ro/ pe baza datelor publicate de BNR

Doar creditele cu dobândă variabilă suferă modificări de rate atunci când se modifică indicele ROBOR. Modificarea ratei nu are loc la fiecare scadenţă, ci o dată la 3 luni pentru creditele a căror dobândă variabilă este stabilită în funcţie de ROBOR 3M, respectiv o dată la 6 luni pentru creditele a căror dobândă variabilă este stabilită în funcţie de ROBOR 6M. Practic, variaţiile zilnice ale ROBOR au impact marginal asupra indicelui stabilit pentru scadenţe mai mari, de 3, respectiv 6 luni.

Factorii care influenţează evoluţia ROBOR sunt complecşi, cei mai importanţi fiind politica monetară a BNR (rata dobânzii de politică monetară, instrumentele politicii monetare, dar şi aşteptările pieţei cu privire la intervenţia BNR, reflectate mai cu seamă de cotaţiile ROBOR pe scadenţe mai luni), lichiditatea de pe piaţa monetară (excedentul sau deficitul de fonduri al băncilor), inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele acordate după 2 mai 2019, prin dispoziţiile legale ale OUG 19/2019, băncile nu mai leagă rata dobânzii de ROBOR, ci de IRCC (indicele de referinţă pentru creditele de consum), care are o altă formulă de calcul decât ROBOR 3M, şi care, de asemenea este publicat zilnic pe site-ul BNR. IRCC se aplică pentru anumite categorii de împrumuturi cu dobândă variabilă acordate după luna mai 2019: credite de consum, carduri de credit, credite ipotecare şi descoperiri de cont.

Am sintetizat în infograficul de mai jos care sunt creditele afectate de ROBOR şi care sunt cele afectate de IRCC, dar şi o conduită generală recomandată cu privire la credite.

 

Practic, doar clienţii care s-au împrumutat înainte de 2 mai 2019 vor fi afectaţi de modificările ROBOR, cei care s-au împrumutat după această dată, prin credite în lei, cu dobândă variabilă, sunt interesaţi de evoluţia indicatorului IRCC.

În concluzie, cei cu credite cu dobânzi variabile nu trebuie să urmărească evoluţia zilnică a ROBOR sau a IRCC, deoarece ratele lor se vor modifica doar o dată la 3 luni (pentru creditele contractate după luna mai 2019 şi pentru cele care au rata dobânzii exprimată în funcţie de ROBOR 3M) sau o dată la 6 luni pentru creditele cu dobândă variabilă contractate înainte de mai 2019, a căror dobândă este stabilită în funcţie de ROBOM 6M.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO