Bănci și Asigurări

18 banci intra in Top100 companii valoroase

22.11.2007, 22:42 41

Cresterea rapida a creditarii din ultimul an a facut ca numarul bancilor prezente in topul celor mai valoroase companii din economie sa creasca anul acesta cu doi jucatori - Credit Europe si Piraeus Bank.
Nu mai putin de 18 banci se numara astfel printre "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", potrivit anuarului publicat recent de Ziarul Financiar in colaborare cu casa de investitii Capital Partners.
Turcii de la Credit Europe reusesc sa intre direct pe locul 90, cu o valoare de 205 mil. euro. La stabilirea valorii a fost luat in considerare un coeficient de 3,5 ori al activelor nete.
Credit Europe Bank (care a functionat pana in primavara sub numele de Finansbank) a reusit sa isi dubleze activele in 2006, insa profitul bancii a fost de sase ori mai mic decat in anul anterior din cauza investitiilor masive in extindere.
Si anul acesta banca a pastrat un ritm rapid de dezvoltare, activele totale urcand cu circa 80%, in timp ce pe zona de retail afacerile s-au dublat. Astfel, dupa primele noua luni ale anului, Credit Europe reusise sa urce doua locuri in topul bancilor dupa active, ajungand pe pozitia 14.
Piraeus Bank, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri elene, intra in top pe pozitia 92, dupa ce a beneficiat de infuzii puternice de capital din partea actionarilor. Banca a fost evaluata la 200 de milioane de euro, corespunzatoare unui multiplu de 3,5 ori al activelor nete.
Grecii au continuat sa injecteze puternic fonduri in filiala locala in 2007, capitalurile proprii ale bancii ajungand in prezent la 286 de milioane de euro.
Piraeus opera o retea de 90 de unitati in septembrie, iar numarul acestora ar trebui sa urce la 110 pana la sfarsitul anului. Potrivit planurilor strategice, reteaua ar urma sa fie extinsa pana la 250 de unitati in anul 2010, asigurand astfel o prezenta buna in toate orasele de dimensiuni mari si medii.
In primele trei trimestre, banca a obtinut un profit brut de 14,6 milioane de euro. Creditele acordate de Piraeus Bank (incluzand insa si finantarile externalizate catre banca-mama) totalizau 1,77 milioane de euro in septembrie, cu 175% mai mult in decembrie trecut. La nivel de grup, grecii au pe piata locala finantari acordate in valoare de 1,82 miliarde de euro. Piraeus anunta planuri ambitioase de expansiune, vizand inca o triplare a soldului creditelor pana in 2010, cand ar trebui sa ajunga la 6,8 miliarde de euro. In aceste conditii, cota pe piata creditelor ar urca de la 4,2% in prezent la 7% peste trei ani.
Potrivit planurilor strategice prezentate la Atena, Piraeus Bank Romania se va orienta cu precadere pe segmentele de clienti individuali si firme de dimensiuni mici si medii (IMM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO