Bănci și Asigurări

12 instituţii din industria financiară fac apel la Ministerul Finanţelor pentru păstrarea stabilităţii industriei financiare: “Costul final va fi plătit de noi toţi prin restrângerea creditării, cu un puternic impact negativ asupra economiei şi, implicit, cu efecte asupra bugetului”

12 instituţii din industria financiară fac apel la...

Autor: Claudia Medrega

19.12.2018, 17:00 1686

Impactul măsurilor anunţate pare a fi doar asupra instituţiilor financiare, acestea urmând să plătească această taxă din capital, însă costul final va fi plătit de toţi românii prin restrângerea creditării, cu un puternic impact negativ asupra consumului, producţiei şi investiţiilor şi, implicit, cu efecte asupra bugetului de stat pe viitor, se arată într-o declaraţie comună transmisă de 12 instituţii din industria financiară, care fac apel la Ministerul Finanţelor pentru păstrarea stabilităţii industriei financiare.

Ministerul Finanţelor intenţionează să aplice o “taxa pe lăcomie” pe activele băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, prevederea fiind inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

“Prin astfel de măsuri, în fapt, economia României devine mai vulnerabilă la eventuale şocuri externe de natura crizelor internaţionale. Impactul cumulat al celor patru măsuri ce urmează să se aplice nu a fost evaluat din punct de vedere cantitativ, însă se poate deja aprecia că vor exista consecinţe nefaste asupra industriei financiare, dar în principal asupra economiei în general”.

Această taxă pe activele financiare, plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate, eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit şi modificarea legii privind darea în plată afectează semnificativ posibilitatea de creditare în condiţii de raţionalitate economică, conform informaţiilor transmise.

“Taxa pe active se aplică indiferent dacă instituţiile financiare sunt profitabile sau nu, ceea ce înseamnă că unele instituţii financiare îşi vor reduce profitul, unele vor înregistra pierderi, iar alte instituţii de credit îşi vor adânci pierderile. Reducerea capitalului conduce în mod direct la frânarea creditării, iar acţionarii, în acest nou context, ar putea fi nevoiţi să îşi reconsidere planurile investiţionale şi modelul de afaceri.  Astfel, o mare parte din populaţia şi companiile din România ar putea să fie în poziţia să nu mai aibă acces la credite”. 

Industria financiară prin semnatarii scrisorii ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost concepută taxa anunţată ieri de Ministerul Finanţelor Publice, respectiv condiţionarea acesteia de ROBOR, o dobândă stabilită de piaţă. “ROBOR este rezultatul cererii şi a ofertei pe piaţa interbancară, depinzând de o serie de factori independentţi sistemului bancar. Inflaţia este principalul factor determinant al evoluţiei nivelului ROBOR”.

Semnatarii scrisorii sunt: Asociaţia Română a Băncilor, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România, Asociaţia CFA România, Asociaţia de Plăţi Electronice din România, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România, Asociaţia Română a Brokerilor de credite, Asociaţia Societăţilor Financiare din România, Bursa de Valori Bucureşti, Consiliul Patronatelor Bancare din România, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă iîn Asigurări din România. 

Citiţi aici întregul raport al celor 12 institutii din industria financiara

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO