Burse - Fonduri mutuale

Un fond finlandez a luat locul olandezilor de la MEI la Rompetrol Well Services

Un fond finlandez a luat locul olandezilor de la MEI la Rompetrol Well Services

Autor: Roxana Pricop

15.08.2012, 00:09 181
Fondul de investiţii KJK Fund II, înregistrat în Luxemburg şi administrat de compania finlandeză KJK Capital, a fost raportat pe bursă cu o deţinere de 5,75% din acţiunile companiei de servicii Rompetrol Well Services (simbol bursier PTR), parte a grupului Rompetrol.

Fondul a cumpărat acţiunile de la fondul olandez de investiţii Pal­mer Capital Emerging Eu­rope Equity Fund, fost MEI Roeme­nie en Bulga­rije, care joi, 9 august, a fost ra­portat pe bur­să că a vândut 5,76% din capitalul so­cial al compa­niei, pentru 4,3 mil. lei.

Acţiunile PTR au fost prin­tre cele mai vechi şi cele mai mari investiţii ale fondului olan­dez pe bursa de la Bucureşti

Olandezii au intrat la Rompetrol Well Ser­vices în iunie 2007, plătind circa 3,7 mil. euro. Ei au mai încasat şi dividende în ultimii patru ani, dar tot au pierdut circa jumătate din banii investiţi. În februarie 2010, MEI a refuzat să-şi vândă acţiunile în oferta publică de preluare derulată de kazahii de la KazMunaiGaz, la preţul de 0,43 lei/acţiune, pentru ca săptămâna trecută să vândă la 0,27 lei. Este posibil ca acest exit să fie parte a strategiei fondului de diversificare a expunerii din regiune.
Compania Rompetrol Well Services a raportat o cifră de afaceri de 47,4 milioane de lei (10,8 milioane de euro) în primul semestru, în creştere cu 17,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, şi un profit de 6,2 milioane de lei, mai mic cu aproape 2%. Grupul Rompetrol, deţinut de compa­nia de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, deţine 73% din acţiunile Rom­petrol Well Services.
În şedinţa de marţi, 14 august, ac­ţiu­nile PTR au cres­cut cu 3,63%, pâ­nă la un preţ de 0,2798 lei/titlu pe o piaţă în stagnare. La aceas­tă cotaţie, capi­tali­za­rea bur­sieră a com­pa­niei este de 77,8 milioane de lei (17 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO